ΙΕΑ: Εμμένει στις προβλέψεις για ιστορική κατάρρευση της ζήτησης αργού

ΙΕΑ: Εμμένει στις προβλέψεις για ιστορική κατάρρευση της ζήτησης αργού

ΙΕΑ: Εμμένει στις προβλέψεις για ιστορική κατάρρευση της ζήτησης αργού 1

REUTERS/Essam Al Sudani

Στις προβλέψεις της για ιστορική κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου  το 2020 εμμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ), αναβάθμισε όμως ελαφρώς τις εκτιμήσεις της, επικαλούμενη τη χαλάρωση των μέτρων lockdown σε αρκετές χώρες.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ προβλέπει πτώση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 8,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 91,2 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας την εκτίμησή της κατά 690.000 βαρέλια. Παρά την επί τα βελτίω αναθεώρηση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, έπειτα από τον «μαύρο Απρίλιο» στην ιστορία των πετρελαϊκών αγορών, με υποχώρηση των τιμών του αμερικανικού αργού σε επίπεδα κάτω του μηδενός.

Περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα παραμείνουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις έως τα τέλη Μαϊού, από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια τον Απρίλιο, αναφέρει η ΙΕΑ στην έκθεσή της.

«Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί και την απαρχή μιας σταδιακής -και ταυτόχρονα εύθραυστης- ανάκαμψης της ζήτησης», σημειώνει η ΙΕΑ, προειδοποιώντας ότι παραμένουν ακόμη πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας, με μεγαλύτερο ερώτημα μήπως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πυροδοτήσει νέο κύμα έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Διακρίνουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκατάστασης των ισορροπιών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», σημειώνει ο επικεφαλής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η πτώση της πετρελαϊκής ζήτησης στο πρώτο εξάμηνο δεν θα είναι τόσο απότομη. Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια προσφορά αργού θα είναι μειωμένη κατά 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, υποχωρώντας σε ναδίρ εννέα ετών, στα 88 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *