Η Τουρκία εφοδιάζει με εξοπλισμούς τον Σαράζ

Η Τουρκία εφοδιάζει με εξοπλισμούς τον Σαράζ 1

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Foch», στα νότια της Κρήτης.

Την ύπαρξη ανοικτής γραμμής εφοδιασμού με εξοπλισμούς και ξένους μαχητές από τη Συρία μέσω θαλάσσης, ανάμεσα στην πολιορκούμενη κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη της Λιβύης και την Τουρκία, επιβεβαιώνουν οι χθεσινές διαρροές Γάλλου στρατιωτικού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με αυτές (AFP), το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εντόπισε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών τουρκική φρεγάτα να συνοδεύει φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προς την Τρίπολη. Χθες, έγινε επίσης γνωστό ότι ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων Αφρικής Στίβεν Τάουνσεντ, σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο, εξέφρασε τον φόβο ότι η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την απειλή Ρώσων μισθοφόρων, προμηνύουν κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», τις τελευταίες ημέρες ο στολίσκος των πέντε πλοίων (τέσσερις φρεγάτες) του τουρκικού ναυτικού, που βρίσκεται στην Κεντρική Μεσόγειο για τη νατοϊκή επιχείρηση «Sea Guardian», έχει παράλληλα συνοδεύσει τουλάχιστον τρία πλοία προς το λιμάνι της Τρίπολης φορτωμένα με οπλισμό και ξένους μαχητές από τη Συρία.

Η παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η σταδιακή ενεργοποίηση και της Ρώμης ενοχλούν την Αγκυρα, κάτι που έγινε σαφές μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιταλίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έθεσε ενώπιον της Λευκωσίας δύο επιλογές: την άμεση διακοπή γεωτρήσεων στα νότια της Κύπρου ή την αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί περί μιας εκδοχής διαμοιρασμού των κερδών από τους υδρογονάνθρακες του νησιού τον περασμένο Ιούλιο και είχε απορριφθεί και τότε από τη Λευκωσία.

Ετσι και χθες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα κρύβεται πίσω από προσχηματικές τοποθετήσεις. «Η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία εις βάρος κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Για ακόμη μία φορά, η κυπριακή κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του ανακοινωθέντος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019. Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ο κ. Κούσιος. Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι η κυπριακή Βουλή έχει ψηφίσει για το ταμείο υδρογονανθράκων, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε προτείνει στον κ. Ακιντζί τον περασμένο Αύγουστο τη δημιουργία ξεχωριστού καταπιστευτικού λογαριασμού προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Νωρίτερα, ο κ. Ακσόι τόνιζε ότι μέχρι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων να αποκτήσουν σαφείς διασφαλίσεις, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα συνεχίζει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην περιοχή που της έχει ανατεθεί από το ψευδοκράτος από το 2011, δηλαδή και νότια της Κύπρου. «Αυτά τα δικαιώματα», ανέφερε ακολούθως ο κ. Ακσόι, «μπορεί να διασφαλιστούν είτε μέσω της από κοινού αναστολής όλων των δραστηριοτήτων στα νότια του νησιού, έως ότου βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, ή μέσω της έναρξης ενός μηχανισμού συνεργασίας από τους Ελληνοκυπρίους με τους Τουρκοκυπρίους, σε συμφωνία με την πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019 (σ.σ.: πρόταση Ακιντζί)». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *