Η Τζακάρτα βυθίζεται κατά μέσο όρο 1-15 εκατοστά ετησίως

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά είναι επίσης μια από τις ταχύτερα βυθισμένες πόλεις στον κόσμο. Εάν αυτό παραμείνει ανεξέλεγκτο, εκφράζονται φόβοι ότι τμήματα της μεγαλόπολης θα έχουν βυθιστεί τελείως μέχρι  το 2050, όπως λένε οι ερευνητές. Είναι πολύ αργά, διερωτάται το BBC.

Η πόλη «κάθεται» σε βαλτώδη εδάφη, βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της νήσου Ιάβας, και τη διασχίζουν 13. Συνεπώς, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλημμύρες είναι συχνές στη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιδεινώνεται. Δεν είναι απλά οι φρικτές πλημμύρες, η πόλη κυριολεκτικά βυθίζεται.

«Υπάρχει πιθανότητα να βυθιστεί η Τζακάρτα και δεν είναι αστείο», λέει ο Heri Andreas, ο οποίος μελετά την καθίζηση της Τζακάρτα τα τελευταία 20 χρόνια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μπαντούνγκ.

Η ταχύτερα βυθιζόμενη πόλη στον κόσμο 1

«Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία, μέχρι το 2050 το 95% της βόρειας Τζακάρτα θα έχει χαθεί», συμπληρώνει σύμφωνα με το BBC που αναδεικνύει το θέμα. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ήδη – η Βόρεια Τζακάρτα έχει βυθιστεί 2,5 μέτρα μέσα σε 10 χρόνια και συνεχίζει να καταρρέει έως και 25 εκατοστά το χρόνο σε ορισμένα μέρη, κάτι που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου για τις παράκτιες μεγαλουπόλεις.

Η Τζακάρτα βυθίζεται κατά μέσο όρο 1-15 εκατοστά ετησίως και σχεδόν η μισή πόλη βρίσκεται τώρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *