Η Μόσχα απειλεί τη Λιθουανία με συνέπειες για τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ


Η Ρωσία «θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ.

Με «σοβαρές συνέπειες» απείλησε τη Λιθουανία η Ρωσία μετά την απόφαση της μικρής χώρας να μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ προς το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρωσία «θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ όπως αναφέρει το BBC.

Κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Καλίνινγκραντ, ο Πατρούφεφ υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός από τη Λιθουανία υποκινήθηκε από τη Δύση «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι θα ληφθούν «τα κατάλληλα μέτρα» «στο εγγύς μέλλον».

«Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», πρόσθεσε μάλιστα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Καλίνινγκραντ

BBC

Η Λιθουανία διευκρίνισε ότι υλοποιεί μόνο τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το Καλίνινγκραντ – μια στρατηγικής σημασίας περιοχή όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής – δεν έχει σύνορα με την ηπειρωτική Ρωσία.

Η περιοχή αυτή προσαρτήθηκε από τη Γερμανία (Ανατολική Πρωσσία – Κένιγκσμπεργκ) μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945 και συνορεύει με τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Η περιοχή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σιδηροδρομική διαμετακόμιση μέσω Λιθουανίας.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε  την ανακοίνωση της Λιθουανίας, λέγοντας ότι η χώρα απλώς εφαρμόζει κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρέσβης της ΕΕ στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τον αποκλεισμό. 

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *