Η μάσκα δείχνει χαρακτήρες

Ανακοινώθηκε χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ότι ο πρόεδρος της εθνικής αντιπροσωπείας έκανε αποδεκτή εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης (ΕΥΥΚ) της Βουλής να φορούν υποχρεωτικά μάσκα στις συνεδριάσεις όλοι όσοι μετέχουν σε αυτές (βουλευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συνεργάτες υπουργών).

Πριν από σχεδόν ένα μήνα, παρακολουθώντας συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου έβλεπα άπαντες εκεί να φορούν μάσκες και να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις. Και αναρωτήθηκα: για ποιο λόγο δεν συμβαίνει το ίδιο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Τις προάλλες, σε συνεδρίαση με μεγάλη συμμετοχή, μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φορούσε μάσκα. Το μόνο που ως μνημείο υποκρισίας στεκόταν στην Ολομέλεια για να θυμίζει την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, ήταν το ειδικό «κουβούκλιο» στο βήμα του ομιλητή, για να προστατεύει τους πρακτικογράφους από τα σταγονίδια σιέλου των ρητόρων. Την ειδική αυτή κατηγορία εργαζομένων της Βουλής, τους οποίους πολλοί βουλευτές δεν φροντίζουν να προστατεύσουν όταν ειδικά σε ψηφοφορίες συνωστίζονται γύρω τους για να δουν το αποτέλεσμα στις οθόνες των υπολογιστών.

Ολο αυτό το διάστημα, επίσης, καταγράφονταν εικόνες με «πηγαδάκια»  βουλευτών να συζητούν χωρίς να τηρούν τον κανόνα των κοινωνικών αποστάσεων, ή συνωστισμού στα κυβερνητικά έδρανα, μεταξύ υπουργών ή και συνεργατών τους. Για να μη μιλήσουμε και για φαινόμενα μερικής αδιαφορίας έναντι των συνθηκών που επικρατούν σε ορισμένους εκ των χώρων της Βουλής, με προφανείς κινδύνους για εκείνους οι οποίοι εργάζονται εκεί και μάλιστα, λόγω αντικειμένου εργασίας τους, για περισσότερες από δέκα, δώδεκα ή και δεκατέσσερις ώρες ημερησίως.

Και να πεις ότι δεν υπήρχαν συστάσεις; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τελευταίο (από 16/7) ενημερωτικό, προς όλους, σημείωμα της προϊσταμένης της ΕΥΥΚ όπου, γινόταν λόγος ακριβώς για «ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας εντός όλων των χώρων και αιθουσών του Κοινοβουλίου». Ποιος την άκουσε;

Τα συμπεράσματα από αυτή τη λειτουργία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας είναι προφανή και, για ακόμη μία φορά, ουδόλως κολακευτικά για το πολιτικό μας σύστημα.

Κερασάκι στην πικρή αυτή τούρτα; Η χθεσινή ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τη γνωστοποίηση της δυνατότητας των εισερχομένων (βουλευτών) στην Ολομέλεια να προμηθεύονται μάσκες από την υπηρεσία. Ενδεικτικό «ατομικής ευθύνης», και αυτό, για τους «μη έχοντες»; Κρίμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *