Οι κρυμμένες ομορφιές της Κυλλήνης

Οι κρυμμένες ομορφιές της Κυλλήνης

Δείτε τις φωτογραφίες

Η Κυλλήνη έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές, μάλιστα τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή για την ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή της, τα επιβλητικά κάστρα της αλλά και την ποικιλία επιλογών στην ευρύτερη περιοχή της.

Οι κρυμμένες ομορφιές της Κυλλήνης 1

Η Κυλλήνη είναι λιμάνι της Ηλείας. Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά της, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα και στα οποία έχουν βρεθεί εγκαταστάσεις ρωμαϊκών χρόνων. Πολύ κοντά της βρισκόταν, στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, η Γλαρέντζα, επίνειο της Ανδραβίδας, πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Από την ακμή και την άνθισή της, πέρασε το 1428 στον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος την ισοπέδωσε. Έτσι ξεκίνησε από την αρχή, ως ένας μικρός οικισμός που μετά την απελευθέρωση εποικίστηκε από Επτανήσιους κι αργότερα από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Οι κρυμμένες ομορφιές της Κυλλήνης 2

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το κάστρο Χλεμούτσι, που, χτισμένο στην κορυφή λόφου «επιβλέπει» την πεδιάδα της Ηλείας. Ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας. Το όνομά του ήταν Clermont και στα ελληνικά επικράτησε η παραφθορά Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

Οι κρυμμένες ομορφιές της Κυλλήνης 3

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής, η κοσμοπολίτικη αμμουδιά της Κυλλήνης, τα καταγάλανα νερά της και η τουριστική ανάπτυξή της την έχουν αναδείξει σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό. Όσοι βρεθούν πάντως εκεί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά ενδιαφέροντα σημεία της Ηλείας, όπως την αρχαία Ολυμπία, τους καταρράκτες της Νέδας ή και τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Οι κρυμμένες ομορφιές της Κυλλήνης 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *