Η Ευρώπη από την Ρωσική, στην Αμερικανική εξάρτηση


Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αμερικανικός τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξήσει τις εξαγωγές σε σημείο που οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή των χωρών που εξάγουν ενέργεια παγκοσμίως. Αυτή την εβδομάδα νέα στοιχεία από την αμερικανική κυβέρνηση έδειξαν ότι οι ΗΠΑ εξήγαγαν ρεκόρ 11,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και προϊόντων διύλισης την ημέρα.

«Είναι εκπληκτικό. Μετά από δεκαετίες ανησυχίας για την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, τελικά  οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μέρος μιας ευρύτερης επαναχάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας», δήλωσε στο cnbc ο Ντάνιελ Γιέρτζιν, αντιπρόεδρος της S&P Global.

Καθώς η Ευρώπη αντιμετώπιζε απειλές για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία, οι εξαγωγείς των ΗΠΑ έσπευσαν να αυξήσουν τις αμερικανικές αποστολές αργού και διυλισμένων προϊόντων προς την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ συνήθιζαν να τροφοδοτούν στρατιωτικά οπλοστάσια. Τώρα τροφοδοτούν τα ενεργειακά οπλοστάσια» δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία της Energy Information Administration δείχνουν ρεκόρ εξαγωγών,11,1 εκατομμυρίων βαρελιών αργού και διυλισμένων προϊόντων την εβδομάδα που έληξε στις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι περισσότερο από τη συνολική παραγωγή είτε της Σαουδικής Αραβίας είτε της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Citigroup.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν ενέργεια από το 2018. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, παρήγαγαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που κατανάλωναν, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1950   άρχισαν να εισάγει όλο και περισσότερες ποσότητες αργού και άλλων προϊόντων πετρελαίου.

Το 2005 οι εισαγωγές ενέργειας ανήλθαν στο 30% περίπου της συνολικής κατανάλωσης.

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *