Η επόμενη ημέρα στους νησιωτικούς δήμους της Αττικής στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης

Η επόμενη ημέρα στους νησιωτικούς δήμους της Αττικής στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης

Η επόμενη ημέρα στους νησιωτικούς δήμους της Αττικής στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης 1

Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού στους νησιωτικούς δήμους της περιφέρειας Αττικής προκειμένου να δεχθούν επισκέπτες και να παραμείνουν ασφαλείς οι κάτοικοί τους συζητήθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκη, και τους δημάρχους Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλο, Αίγινας Γ. Ζορμπά, Πόρου Γ. Δημητριάδη, Κυθήρων Ευστρ. Χαρχαλάκη, Τροιζηνίας-Μεθάνων Σ. Πολλάλη και Ύδρας Γ. Κουκουδάκη, με την παρουσία των αντιπεριφερειάρχων Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, και των γεν. γραμματέων του ΥΕΝ Χ. Καλογήρου και Ε. Κυριαζόπουλο.

 «Οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε προκειμένου να εισέλθουμε ομαλά στην επόμενη μέρα», τόνισε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπεριφερειάρχης βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα τους, για να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν και «να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα που θα μας βοηθήσουν να μεταβούμε στην επόμενη μέρα». Αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που υπάρχει με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία για τη διακοπή των δρομολογίων των ημεροπλοίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Ι. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τόνισε στους δημάρχους ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες ικανοποίησής των αιτημάτων τους. 

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα παρακάτω θέματα: 

– Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές προς τα νησιά. Προτάθηκε να πραγματοποιείται θερμομέτρηση των επιβατών με ευθύνη των εταιρειών και τα πλοία να ταξιδεύουν με το 50%, του προβλεπόμενου πρωτόκολλου. Στο σημείο αυτό οι δήμαρχοι ζήτησαν την αύξηση των δρομολογίων ή τη ναύλωση μεγαλύτερων πλοίων.

-Η άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνει με προσεκτικά βήματα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στα νησιά, αλλά και των ελλείψεων μεγάλων οργανωμένων υγειονομικών δομών.

-Κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού των λιμενικών Αρχών των νησιών και κατάρτιση οδηγιών προστασίας για τις υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

– Διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν, κυρίως στην τιμή των καυσίμων, η οποία στα νησιά παραμένει υψηλή παρά τις διεθνείς πτώσεις των τιμών.

-Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη πλωτών ασθενοφόρων που θα επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά ασθενών.

-Να υπάρξουν πεζοδρομήσεις παραλιακών οδών προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός πολιτών. 

Επίσης, σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου ασφαλείας των λουόμενων (ναυαγοσώστες, κ.ά) οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν από τον γγ ΥΕΝ ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στα τέλη Αυγούστου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά. 

Τέλος, στο μέρος της τηλεδιάσκεψης που αφορούσε τη συνεργασία περιφέρειας-δήμων, έγινε ενημέρωση για ζητήματα όπως:

 -Οι προγραμματικές συμβάσεις έργων που βρίσκονται στο στάδιο εισαγωγής τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 -Η διαχείριση και μεταφορά απορριμμάτων.

– Πολιτική Προστασία και λήψη μέτρων πυροπροστασίας, ενώ ο περιφερειάρχης ενημέρωσε και για το πρόγραμμα παράδοσης στους νησιωτικούς δήμους εσωτερικών κάδων ανακύκλωσης και εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *