Οι δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Οι δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Οι δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου 1

Ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που κράτησε πάνω από 3,5 ώρες, έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Δικαιοσύνη και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αλλαγές που προξένησαν σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός προχωρά στην απόφαση του να διοριστεί ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθώς η σημερινή ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Επί του παρόντος θεωρείται αδιευκρίνιστο αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικυρώσει με την υπογραφή του το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Στην απόφασή του να διορίσει νέα ηγεσία στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης -δηλαδή στον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο- εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ποιες ηχηρές υποθέσεις έχουν χειριστεί οι νέες επικεφαλής του Αρείου Πάγου

Η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Κοκοτίνη έχει τη φήμη δυναμικής δικαστικής λειτουργού και ήταν στην  τελευταία θέση κατά σειρά αρχαιότητας. Η κ. Κοκοτίνη, γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981, προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014 και αναμένεται να έχει μπροστά της διετή θητεία. Πρόσφατα η κ. Κοκοτίνη προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού είναι γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια. Γεννήθηκε το 1954, στην Ηλιούπολη Αττικής και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981. Η κ. Καλού προήχθη πρόεδρος Πρωτοδικών το 1997 και στον βαθμό του εφέτη το 2000. Πρόεδρος εφετών προήχθη το 2009 ενώ το 2014 πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου. Το 2018 η κ. Καλού έγινε αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *