Η δίωξη κατά Γεωργίου  είναι παράλογη, λένε  Γερμανοί οικονομολόγοι

Η δίωξη κατά Γεωργίου είναι παράλογη, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

Η δίωξη κατά Γεωργίου είναι παράλογη, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι 1

Το περασμένο καλοκαίρι, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχε επιβάλει στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, κρίνοντάς τον ένοχο για μία από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο οικονομολόγος παρέβη την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009, ώστε αυτό να συναινέσει στην αποστολή τους και τα διαβίβασε αυτοβούλως στη Eurostat ώστε να αποκομίσει ηθικό όφελος. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τον Αρειο Πάγο έπειτα από σχετική προσφυγή του Ανδ. Γεωργίου.

Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle, εξαρχής η υπόθεση Γεωργίου προσείλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία με σειρά ρεπορτάζ επιχείρησαν να ρίξουν φως στη δίωξη του Ελληνα οικονομολόγου. Με τίτλους όπως «Δίκη για το θεαθήναι» και «Θύμα της ειλικρίνειάς του», οι περισσότεροι Γερμανοί αναλυτές επέκριναν τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εντάσσοντάς την σε ένα ευρύτερο κυνήγι μαγισσών.

Σκληρή κριτική

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η ανάγνωση της υπόθεσης και από τον επιφανή Γερμανό οικονομολόγο Τόμας Μάγερ. Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Ελευθερία στον Ανδρέα Γεωργίου», ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στηλιτεύει τη δίωξη του Ελληνα συναδέλφου του, εκτιμώντας ότι αποσκοπεί απλώς στο να αποκρύψει λάθη του παρελθόντος.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο κ. Μάγερ υπενθυμίζει ότι στις αρχές της χιλιετίας Ελληνες πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παραποίησαν στατιστικά στοιχεία για να επιτύχουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Μετά την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, η χώρα όφειλε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, ωστόσο εν τέλει «έγινε το αντίθετο. Με νέες παραποιήσεις συγκαλύφθηκε η πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών και παρατάθηκε η χρεοκοπία. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί και αξιωματούχοι δεν ήθελαν να το παραδεχθούν και διώκουν τώρα σφόδρα εκείνον που αποκάλυψε τα ψέματά τους».

Τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου επικρίνει και ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Σε αποκλειστική του δήλωση στην Deutsche Welle, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η όλη υπόθεση «υπονομεύει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, διότι η ανεξάρτητη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων».

Σύμφωνα με τον κ. Φελντ, η κατηγορία εις βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επειδή δεν ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. πριν από την αποστολή των στοιχείων, είναι παράλογη. «Τα στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα ή σωστά και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοκρατικών ψηφοφοριών. Με τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα παραβιάζει για άλλη μία φορά ευρωπαϊκούς κανόνες».

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ τονίζει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου πρέπει όχι μόνον να αθωωθεί αλλά και να τιμηθεί. Οπως αποκαλύπτει, ο ίδιος έχει προτείνει ήδη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να απονείμει τιμητική διάκριση στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Με ποιο σκεπτικό; «Ο κυοφορούμενος νέος μεγάλος συνασπισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κεφάλαιο Ευρώπη. Ηδη, εξαρχής θα έπρεπε να στείλει το μήνυμα ότι η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ σημαντικό αγαθό στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό τιμώντας τον κ. Γεωργίου για τη συμβολή του στην αναζήτηση της αλήθειας για τα ελληνικά δημοσιονομικά. Ως Γερμανός πολίτης έχω τη δυνατότητα να προτείνω αυτή την τιμητική διάκριση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *