HSBC: Μεταρρυθμίσεις, ξένες επενδύσεις «κλειδιά» για ανάπτυξη της Ελλάδας

HSBC: Μεταρρυθμίσεις, ξένες επενδύσεις «κλειδιά» για ανάπτυξη της Ελλάδας 1

Η HSBC επισημαίνει πως παραμένει αισιόδοξη για το μακροοικονομικό αφήγημα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά στο πρώτο τρίμηνο.

Το «κλειδί» για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι η ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας, όπως επισημαίνει η HSBC σε έκθεσή της, τονίζοντας πως διατηρεί «ουδέτερη» στάση απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί, πως θα πρέπει να τηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης και οι οποίες εκτείνονται από την αγορά εργασίας μέχρι και τις συντάξεις. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις παίζει σημαντικό ρόλο στις προοπτικές της οικονομίας, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι επίσης κρίσιμες σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές επιπτώσεις, βελτιώνοντας έτσι την παραγωγικότητα.

Η HSBC επισημαίνει πάντως ότι παραμένει αισιόδοξη για το μακροοικονομικό αφήγημα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά στο πρώτο τρίμηνο. Ο κύριος οδηγός της ανάπτυξης παραμένουν οι καθαρές εξαγωγές, αν και οι επενδύσεις δέχθηκαν ένα «χτύπημα» μετά τη μεγάλη άνοδό τους το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Η ιδιωτική κατανάλωση, όπως προσθέτει, σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016.

Οι οικονομολόγοι της βρετανικής τράπεζας αναβάθμισαν την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 και στο 2,1% (από 1,9% προηγουμένως), καθώς αναμένουν πως ο κρατικός τομέας θα προσφέρει περισσότερη στήριξη λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών, αν και αυτό ίσως αντισταθμιστεί εν μέρει από τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η HSBC σημειώνει πως εξακολουθεί να βλέπει περιθώριο ανόδου για τις περισσότερες, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης οι θετικοί μακροοικονομικοί καταλύτες αντισταθμίζονται από το περιορισμένο περιθώριο κινήσεων σε ό,τι αφορά το επίπεδο κεφαλαίων. Οπως εκτιμά, είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κεφαλαιακών μαξιλαριών. Ετσι, μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του κλάδου και έχει μια πιο συντηρητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω χαμηλότερων επιπέδων υπερβάλλοντος κεφαλαίου. Η HSBC προσθέτει πως αναμένει αύξηση των εισροών καταθέσεων, αλλά είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν στο παρελθόν, ενώ η ανάπτυξη των δανείων θα παραμείνει αρνητική.

Πάντως, οι ανησυχίες γύρω από την εγχώρια πολιτική, οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους και η μετάδοση από πολιτικές αναταραχές στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουν προστεθεί στις πιέσεις που δέχθηκε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος το τελευταίο τρίμηνο, τονίζει η HSBC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *