H Ελλάδα στο ραντάρ των επενδυτών, αλλά…

H Ελλάδα στο ραντάρ των επενδυτών, αλλά... 1

Ο πήχης για την προσέλκυση των επενδύσεων στην Ελλάδα σε ορίζοντα οχταετίας έχει τεθεί πολύ ψηλά, στα 100 δισ. ευρώ. Είναι εφικτός; Πρωτοβουλίες όπως η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την εργασία, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και το καλό κλίμα στις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές βοηθούν αλλά δεν είναι αρκετές. Τα ρυθμιστικά, γραφειοκρατικά εμπόδια είναι εκείνα, που προέχουν. Παρόλα αυτά κάτι αρχίζει να αλλάζει, με εγχώριες και ξένες εταιρείες να κάνουν σχέδια. 

Αυτό αποτυπώθηκε εν μέρει στις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός αν και μένει να φανεί πόσο εύκολο οι σκέψεις, όπως αυτή για κέντρο δεδομένων της Microsoft στη χώρα μας, μπορούν να γίνουν πράξη. Αισιόδοξοι πάντως εμφανίστηκαν και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο, που έλαβε χώρα στην Αθήνα χθες, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. 

Μεταξύ αυτών και ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ των επενδυτών. Σημείωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να διατηρεί ένα δαιδαλώδες σύστημα δημόσιας διοίκησης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιντσάντσης.

Όπως είπε, η Ελλάδα ωρίμασε πολύ μέσα από την κρίση, «αν και όχι όσο θα έπρεπε». Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αύξησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα  σε υποδομές στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην τελευταία έκδοση ομολόγου, 70 εκατ. ευρώ, της Ελλάκτωρ: «είχε τετραπλάσια ζήτηση και η ελληνική συμμετοχή διαμορφώθηκε μόλις στο 25%». 

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, σημείωσε πως οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον ένα πιο φιλικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η οποία όμως δίνει περιορισμένες επιλογές για επενδύσεις. Αυτό, όπως ε΄ξηγησε, συνιστά δομικό πρόβλημα. 

«Δεν φτάνουν τα έργα για την ανάπτυξη, πρέπει να φτιάξουμε και παραγωγική βάση, είτε βιομηχανία, είτε υπηρεσίες, είτε τεχνολογία. Αυτό είναι το στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, τα επόμενα χρόνια το 50% των αναγκών θα εξακολουθεί να καλύπτεται από υδρογονάνθρακες, γεγονός που δίνει χρόνο στις πετρελαιοβιομηχανίες να κάνουν τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου που έγινε από το υπουργείο το πρώτο εξάμηνο είπε: «Σταθεροποιήσαμε την κατάσταση». Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 θα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις. «Καλύψαμε τα δημοσιονομικά κενά, καταργήσαμε τα capital controls, δημιουργήσαμε στέρεες βάσεις, ώστε το 2020 να είναι καλύτερο έτος για την οικονομία». 

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έθεσε ήδη σε όλα τα επίπεδα την ατζέντα του 2020», όπως η αξιοποίηση των ANFAs και SMPs για επενδυτικές πρωτοβουλίες, η πιθανότητα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εκτός προϋπολογισμού το 2020 εφόσον επιτευχθεί ο στόχος στο πρωτογενές πλεόνασμα και η μεταφορά του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για το 2021. 

naftemporiki.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *