Γιατί θα κάνεις ονειρεμένες διακοπές στην Πάτμο

Οι λόγοι που το νησί της Αποκάλυψης είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς του Αιγαίου

Το ιερό νησί των Δωδεκανήσων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς παγκοσμίως και συγχρόνως έναν ιδιαίτερο προορισμό για ψαγμένους ταξιδιώτες. Η μυστηριακή αύρα και η ατμόσφαιρα κατάνυξης είναι διάχυτες στην Πάτμο. Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικοί «μαγνήτες» που θα σας «τραβήξουν» στο νησί.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Άγρια ομορφιά, πανέμορφα και γαλήνια τοπία, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, καταπληκτικό φαγητό, αλλά και η κοσμοπολίτικη πινελιά της κάνουν την Πάτμο ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αγαπημένα νησιά του Αιγαίου. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλα όσα θα σας μαγέψουν στο νησί και θα σας κάνουν να το επισκεφτείτε για πρώτη ή για πολλοστή φορά.

Η γραφική Χώρα

Γιατί θα κάνεις ονειρεμένες διακοπές στην Πάτμο 1

Η Χώρα της Πάτμου είναι εντελώς ξεχωριστή από οτιδήποτε έχετε συνηθίσει ως οικισμό στο Αιγαίο. Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο, σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σκάλα, το λιμάνι του νησιού. Μαζί με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO το 1999 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν την επισκεφτείτε, σε οποιοδήποτε σημείο της κι αν βρεθείτε, σίγουρα θα νιώσετε δέος. Από πού πηγάζει αυτό το συναίσθημα; Αρχικά, από την απαράμιλλη αισθητική των μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής πάλλευκων κτηρίων και των μεγαλοπρεπών αρχοντικών του 15ου αιώνα κι έπειτα, από τον ανεπιτήδευτα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

Τα ολόλευκα σπίτια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της έχουν αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ιερότητα του παραπλήσιου χώρου. Αυτό θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείτε να περιδιαβαίνετε τα δαιδαλώδη πάλλευκα σοκάκια της. Το σίγουρο είναι ότι θα σας μείνουν αξέχαστες οι πανέμορφες γωνιές που θα συναντήσετε στα στενά σοκάκια με τις ζωγραφισμένες ντάμες και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, όπως του Σημαντήρη και του Νικολαΐδη, από την πλατεία Δημαρχείου, όπου δεσπόζει η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου –συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας– μέχρι την κεντρική πλατεία Αγίας Λεβίας, με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα ατμοσφαιρικά μπαράκια και τις καλόγουστες boutiques.

Το επιβλητικό Καστρομονάστηρο

Γιατί θα κάνεις ονειρεμένες διακοπές στην Πάτμο 2

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου- το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου- στέκει επιβλητική στην είσοδο της Χώρας. Η ίδρυσή της αποδίδεται στον όσιο Χριστόδουλο, στον οποίο παραχωρήθηκε η Πάτμος το 1088 από τον Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό, προκειμένου να ιδρύσει ένα μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή. Χτισμένη σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου με επάλξεις, η Μονή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η μονή οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού της Αρτέμιδας και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το μοναστήρι περιβάλλεται από ακανόνιστο, ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που ανεγέρθηκε σταδιακά από τα τέλη του 11ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Από τη βυζαντινή περίοδο σώζονται μέχρι και σήμερα το καθολικό, η τράπεζα, η εστία και τα κελιά των μοναχών. Στο καθολικό ξεχωρίζει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ στην τράπεζα την προσοχή σας θα τραβήξουν τόσο οι τοιχογραφίες όσο και τα μαρμάρινα τραπέζια φαγητού των μοναχών. Αν ανεβείτε μέχρι το επίπεδο των κελιών, θα απολαύσετε από κοντά τις χαρακτηριστικές καμάρες της μονής και θα έχετε θέα στην πλακοστρωμένη αυλή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *