Για κατ’ αρχήν συμφωνία με θεσμούς στα ενεργειακά κάνει λόγο ο Γ. Σταθάκης

Για κατ’ αρχήν συμφωνία με θεσμούς στα ενεργειακά κάνει λόγο ο Γ. Σταθάκης 1

Χθες, υπεγράφη στα γραφεία της ΔΕΠΑ η σύμβαση με την ΕΝΙ για την πώληση και μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ZeniΘ) έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ.

Για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας έκανε λόγο, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για αποκλιμάκωση των δημοπραττούμενων ποσοτήτων όσο προχωρεί η αποεπένδυση, μέχρι και την κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019, μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Ο ακριβής τρόπος αποκλιμάκωσης των ποσοτήτων NOME θα νομοθετηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, τον Ιούνιο.

Χρέωση προμηθευτή

Για τη χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), ο υπουργός ανέφερε κατ’ αρχάς ότι υπάρχει συμφωνία για παράταση μέχρι το 2020 με σταδιακή αποκλιμάκωση. Στη συνέχεια, η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά και από μηχανισμό μέσα στο νέο μοντέλο της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, τόνισε ότι κατατέθηκε η εναλλακτική ελληνική πρόταση και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο. Ο κ. Σταθάκης δεν ανέφερε ποια από τις δύο εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργάστηκε η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους θεσμούς.

Η μία πρόταση προβλέπει τη σύσταση εταιρείας holding, που θα μπορεί να εισαχθεί ώς ένα ποσοστό στο Χρηματιστήριο και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές, και η δεύτερη το σπάσιμο της εταιρείας σε δύο κομμάτια (εμπορικό και δικτύων) και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο καθένα σε ποσοστό 65%.

Χθες, πάντως, υπεγράφη στα γραφεία της ΔΕΠΑ η σύμβαση με την ΕΝΙ για την πώληση και μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ZeniΘ) έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος χρήσης 2017). Εκ μέρους της ΔΕΠΑ τη σύμβαση υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας Βελισσάριος Δότσης, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη και στελεχών της ΔΕΠΑ. Εκ μέρους της ENI Gas e Luce τη σύμβαση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Alberto Maria Chiarini, παρουσία του διευθυντή νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων Pietro Galizzi και στελεχών του ομίλου. Η συμφωνία της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΔΕΠΑ – Shell

Θέμα ημερών, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι και η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell για την εξαγορά του 51% που κατέχει η πολυεθνική στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ, σε τίμημα που φέρεται να έχει «κλειδώσει» στα 150 εκατ. ευρώ. Οι επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *