Γερμανία (Ifo): Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο για 5ο διαδοχικό μήνα

Γερμανία (Ifo): Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο για 5ο διαδοχικό μήνα 1

Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία σημειώθηκε για 5ο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει τροχοδρομήσει προς μία σταθερή ανάκαμψη, μετά το σοκ που υπέστη κατά το α΄ εξάμηνο του έτους από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, ανέβηκε στις 93,4 μονάδες, από 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, στην καλύτερη ανάγνωση του δείκτη από τον Φεβρουάριο, όταν βρισκόταν στις 95,9 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φιστ Fuest, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες αξιολόγησαν για άλλη μια φορά την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, πιο αισιόδοξα από ότι τον προηγούμενο μήνα.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,7% το β΄ τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι εταιρικές επενδύσεις και το εμπόριο κατέρρευσαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο έχει εξαπολύσει μια σειρά μέτρων διάσωσης και στήριξης, χρηματοδοτούμενα με νέο ρεκόρ έκδοσης χρέους, για να μετριάσει τον αντίκτυπο.

Σε μια ένδειξη ότι η ανταπόκριση του Βερολίνου στην κρίση -συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων προστασίας της εργασίας και της προσωρινής περικοπής του ΦΠΑ- δείχνει να αποδίδει, το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση βελτιώθηκε σημαντικά εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των εξαγωγών, όπως έδειξε η έρευνα.

Ωστόσο στον κλάδο των υπηρεσιών, το κλίμα επιδεινώθηκε για πρώτη φορά σε 5 μήνες.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Γοχλράμπε δήλωσε, ότι το επιχειρηματικό κλίμα στον τουρισμό και τη φιλοξενία, είχε επιδεινωθεί και πάλι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Για το γ΄ τρίμηνο, το Ifo αναμένει τώρα ότι η γερμανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 6,6% σε τριμηνιαία βάση, όπως δήλωσε ο Γοχλράμπε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί πιθανώς στο 2,8% κατά το δ΄ τρίμηνο.

Πηγή: Reuters

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *