«Φράγμα» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην Κύπρο

«Φράγμα» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην Κύπρο 1

Ακινητοποιημένο στα νότια της Κύπρου βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000», λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Νότιας Θαλάσσιας περιοχής του Τουρκικού Ναυτικού στη Σμύρνη, περί δυνατότητας της Αγκυρας να διεξαγάγει παράλληλες επιχειρήσεις στη Συρία και το Αιγαίο. Το πλωτό γεωτρύπανο, έχει σταματήσει ενώπιον ενός «φράγματος» (όπως ονομάζεται στη ναυτική ορολογία), το οποίο έχουν δημιουργήσει στα όρια ανάμεσα στα οικόπεδα 2 και 3 σημαντικές δυνάμεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο φρεγάτες, δύο κορβέτες και δύο υποβρύχια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και άλλα πολεμικά του Τουρκικού Ναυτικού.

Πραγματικά πυρά

Οι Τούρκοι έχουν, επίσης, δεσμεύσει μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου περιοχές για γυμνάσια τα οποία περιλαμβάνουν και πραγματικά πυρά εντός του οικοπέδου 3. Τονίζεται ότι το οικόπεδο 3 συνεκμεταλλεύεται η κοινοπραξία ENI/KOGAS (κοινοπραξία Ιταλίας και Νότιας Κορέας), κάτι που εξηγεί την απόσταση που έχουν κρατήσει κατά το χθεσινό περιστατικό οι Γάλλοι, αντιτορπιλικό των οποίων βρίσκεται στα ανατολικά χωρίς να περιπολεί την περιοχή, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια παραμονής του «Saipem 12000» στο οικόπεδο 6 (όπου δραστηριοποιείται και η γαλλική TOTAL). Από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκε η συγκεκριμένη κίνηση, το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τη Ρώμη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός κινήσεων.

Πρακτικά, οι Τουρκικές διαθέσεις έναντι της επιλογής της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της, φάνηκαν την Παρασκευή ήδη κατά τη διάρκεια της μετακίνησης του γεωτρύπανου της κοινοπραξίας προς το οικόπεδο 3 και τη θέση «Σουπιά». Το οικόπεδο 3 βρίσκεται στα ανατολικά και νότια του κόλπου της Αμμοχώστου, όπου η Τουρκία συμπεριφέρεται περίπου ως κυρίαρχη δύναμη, λόγω του γεγονότος ότι μέρος του βρίσκεται κοντά στα Κατεχόμενα.

Η στάση που θα τηρήσουν οι Ιταλοί τις αμέσως επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την τροπή των γεγονότων. Ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο θα πρέπει να εξετάζεται η μετακίνηση του «Saipem 12000» σε κάποιο άλλο οικόπεδο (το 2 ή το 9 που εκμεταλλεύεται, επίσης, η ιταλοκορεατική κοινοπραξία).

Θα είναι μια de facto επιτυχία των Τούρκων να αποτρέψουν την εκμετάλλευση μέρους της νόμιμης Κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο οι Τούρκοι φαίνεται ότι επιθυμούν να διαπραγματευθούν για το οικόπεδο 3, καθώς θεωρούν ότι επί αυτού έχει δικαιώματα και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς πρακτικά, έστω και με αυτό τον έμμεσο τρόπο, θα αναγνωριζόταν ότι τα Κατεχόμενα έχουν με έναν τρόπο κάποιου είδους αναγνώριση. Το μεγαλύτερο μέρος της εργώδους διπλωματικής προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή διπλωματία έχει, κυρίως ως στόχο να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν μια εβδομάδα σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Αγκυρας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *