Φίλος του Πούτιν αποκαλύπτει μυστικό διάλογο για τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΦίλος του Πούτιν αποκαλύπτει μυστικό διάλογο για τον πόλεμο στην Ουκρανία 1

Ο Ματίας Βάρνιχ – εκτελεστικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας του Nord Stream 2 – γνωρίστηκε με τον Πούτιν τη δεκαετία του 1980, όταν ο Ρώσος πρόεδρος, εργαζόταν στη Δρέσδη ως πράκτορας της KGB

Ο Ματίας Βάρνιχ (Matthias Warnig) – Γερμανός επιχειρηματίας που διάκειται φιλικά προς τον Πούτιν και εκτελεστικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που είναι πλέον εκτός λειτουργίας –  σε μία σπάνια συνέντευξή του, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit μιλάει για τις συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βάρνιχ είναι ο μοναδικός πολίτης της Γερμανίας, που βρίσκεται στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία και τον Πούτιν. Συνεντεύξεις δίνει πολύ σπάνια, γράφει ο ιστότοπος Svoboda.org.

Ο Ματίας Βάρνιχ, τον οποίο στην Γερμανία αποκαλούν φίλο του Πούτιν, γνωρίστηκε με τον Πούτιν τη δεκαετία του 1980, όταν ο μελλοντικός Ρώσος πρόεδρος, όντας πράκτορας της KGB, εργαζόταν στη Δρέσδη.

«Κρατικό μυστικό»

Σύμφωνα με τον Βάρνιχ, στις συναντήσεις που είχε με τον Πούτιν , προσπάθησε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο να θέσει τέλος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επίσης είχε ρωτήσει τον Πούτιν ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». «Μιλάτε για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και την ίδια στιγμή τα στρατεύματά σας θέλουν να καταλάβουν το Κίεβο. Πώς συμβαδίζει αυτό; Θέλετε την Οδησσό ή το Χάρκοβο ή ολόκληρη την Ουκρανία; Ή κάτι περισσότερο;» Αυτό το ερώτημα έθεσε όπως ισχυρίζεται ο Βάρνιχ στον Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι κρατικό μυστικό». Ο Βάρνιχ ισχυρίζεται ότι σε άλλη συζήτηση είπε στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα μετά όσα δήλωσε ο Βάρνιχ, ο οποίος τον Μάιο υπό τις πιέσεις της κοινής γνώμης μαζί με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εγκατέλειψε τη θέση που είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της (ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας) Rosneft, απέρριψε την πρόταση του Πούτιν να πάει να μείνει στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συναντιόνταν με τον Βάρνιχ , αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Η συνέντευξη έχει τίτλο τα λόγια του ίδιου του Βάρνιχ, που λέει ότι αυτή την στιγμή είναι τοξικός( «Ich bin toxisch» )στη Γερμανία και κανένας δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *