Facebook: Πλήρωσε για να χακάρουν χρήστη της και έδωσε το εργαλείο στο FBI

Facebook: Πλήρωσε για να χακάρουν χρήστη της και έδωσε το εργαλείο στο FBI

Facebook: Πλήρωσε για να χακάρουν χρήστη της και έδωσε το εργαλείο στο FBI 1

Ένα πολύ περίεργο θέμα αναδεικνύει η ιστοσελίδα Motherboard και για ακόμα μία φορά βλέπουμε το όνομα της Facebook να μπλέκεται με έναν μάλλον αμφιλεγόμενο τρόπο.

Για αρκετά χρόνια, ένας τύπος ονόματι Buster Hernandez (aka Brian Kil) τρομοκρατούσε και παρενοχλούσε νεαρά κορίτσια, εκβιάζοντας τα με γυμνές φωτογραφίες και videos που είχε στα χέρια του, αλλά και απειλώντας ότι θα τις βιάσει ή θα τις σκοτώσει ή θα επιτεθεί στα σχολεία τους. Αυτή η δραστηριότητα γινόταν και μέσα από το Facebook, έως ότου συνελήφθη παραδεχόμενος την ενοχή του.

Όλα καλά μέχρις εδώ, καλώς έπραξαν και τον μπουζουριάσανε, αλλά το Motherboard αναφέρει ότι πρόσφατα ανακάλυψε πως η Facebook είχε πληρώσει μια εταιρεία ασφαλείας για να φτιάξει ένα hack που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από το FBI για να “σπάσει” τον λογαριασμό του Hernandez. Η πληρωμή αυτή ήταν μεγαλύτερη των $100.000 και αφορούσε την ανάπτυξη ειδικού hacking εργαλείου που θα μπορούσε να διαπεράσει το Tails OS (μια διανομή Linux που φημίζεται για την ασφάλεια της). Τελικά, το κενό ασφαλείας βρέθηκε στον video player του Tails OS, αποκαλύφθηκε η διεύθυνση IP του Hernandez και το FBI προχώρησε στη σύλληψη του.

Επιπλέον, το Motherboard σημειώνει ότι η Facebook παρέδωσε το hacking εργαλείο σε κάποιον μεσάζοντα και εκείνος το μετέφερε στο FBI, επομένως, υπάρχει η πιθανότητα το FBI να μη γνώριζε καν την εμπλοκή της Facebook (μάλλον απίθανο, αλλά λέμε τώρα…). Το ηθικό ερώτημα είναι γιατί αποφάσισε η Facebook να εμπλακεί σε μια τέτοια υπόθεση, η οποία μάλιστα δεν αφορούσε τη δική της πλατφόρμα αλλά ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα. Μάλιστα, εκπρόσωπος της ομάδας ανάπτυξης του Tails τονίζει ότι ουδέποτε μοιράστηκαν μαζί τους πληροφορίες για το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από την πλευρά της, η Facebook τοποθετήθηκε διά εκπροσώπου της λέγοντας ότι είναι η μοναδική φορά που βοήθησε στην επιβολή του Νόμου χακάρωντας έναν χρήστη και ότι δεν επιθυμεί αυτή η ενέργεια να δημιουργήσει προηγούμενο.

Το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα για εμάς ήταν να λογοδοτήσει ο Buster Hernandez για την κακοποίηση των νεαρών κοριτσιών. Ήταν μια μοναδική υπόθεση, διότι χρησιμοποιούσε πολύ εξελιγμένες μεθόδυς για να κρύψει την ταυτότητα του, με αποτέλεσμα να συνεργαστούμε με ειδικούς ασφαλείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το FBI.

Να σημειωθεί ότι το Tails OS χρησιμοποιείται από χιλιάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφους, κυβερνητικούς υπαλλήλους και απλούς πολίτες που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο από πλευράς ιδιωτικότητας, ενώ το προτείνει και ο Edward Snowden. Καλώς άνοιξε αυτή η κερκόπορτα για να συλληφθεί ο Hernandez, αλλά με το εργαλείο στα χέρια του FBI ίσως είναι πλέον εκτεθειμένοι όλοι οι υπόλοιποι χρήστες.

[via]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *