Εξώδικο κατά ΕΟΠΥΥ για την συνταγογράφηση των σκιαγραφικών


Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η «όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε  περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά απόφαση του Οργανισμού» που χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, όπως αναφέρεται προβλέπει ότι ο ειδικευμένος γιατρός  ακτινολόγος υποχρεούται να συνταγογραφεί δωρεάν το σκιαγραφικό φάρμακο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η ΕΑΕ έστειλε άμεσα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  Θεανώ Καρποδίνη (1-7-2024) στην οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας:

– Η  συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη (άρθρο 1 παρ. 3).

-Η αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων καθορίζεται με το άρθρο 19 στο οποίο ορίζεται ότι ο Ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης.

-Ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή.

– Φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από Ιατρούς Ακτινολόγους».

«Να εκδοθεί εγκύκλιος»

Στην ίδια επιστολή, η ΕΑΕ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, που θα καθορίζει όλες τις ενέργειες αναφορικά με τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων, περιγράφοντας επακριβώς τα επαγγελματικά, οικονομικά και φορολογικά δεδομένα για το σύνολο των Ιατρών Ακτινολόγων (Ιατροί ΕΣΥ, ιδιοκτήτες εργαστηρίων, υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα) και των παρόχων που έχουν συμβληθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

«Αντισυνταγματική διάκριση»

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των Ιατρών Ακτινολόγων, έναντι των Ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο Υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.

Αναφερόμενος ο κ. Χαλαζωνίτης, στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, τόνισε ότι «η ανωτέρω αμοιβή δεν περιλαμβάνεται ούτε δύναται αυθαιρέτως να θεωρηθεί ή να επιβληθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη»Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *