Ευρωζώνη: Μείωση των τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2016

EPA/ANDY RAIN

Μειώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο – ενώ οι αγορές ανέμεναν μία μικρή αύξηση – λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019), ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν μία ετήσια αύξησή τους κατά 0,2%. Η τελευταία φορά που οι τιμές είχαν μειωθεί σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016 κατά 0,1%.

Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 7,8% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια της πτώσης τους κατά 8,4% τον Ιούλιο. Οι τιμές των μη βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν επίσης κατά 0,1% μετά την αύξησή τους κατά 1,6% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν υπολογίζει τις άστατες τιμές ενέργειας όπως και τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων – μειώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση από 1,3% τον Ιούλιο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή του στο 1,1%. Αν δεν ληφθούν υπόψη ούτε οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,4% από 1,2% τον Ιούλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *