Ευρωζώνη: Οι αγορές στηρίζουν τον Νότο

Ευρωζώνη: Οι αγορές στηρίζουν τον Νότο 1

shutterstock

To κάλεσμα που απηύθυνε πρόσφατα ο ESM προς τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια, που έχει στη διάθεσή του, τονίζοντας πως πρόκειται για δάνειο με σχεδόν μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο, δεν έχει βρει ανταπόκριση. Και πρόκειται για μία μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι και οι 19 οικονομίες βιώνουν βαθύτατη ύφεση ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19 και των lockdown. 

Όλες οι χώρες αυξάνουν δραστικά τις δαπάνες τους σε μία προσπάθεια να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να περιορίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανάγκη από πολύ υψηλότερο δανεισμό από ό,τι υπολόγιζαν στις αρχές του έτους. Ωστόσο στο σύνολό τους μπορούν να αντλήσουν τα κεφάλαια αυτά με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο από τις αγορές.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανακτήσει την ορμή του το ράλι των ομολόγων, με εκείνα της περιφέρειας να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί περαιτέρω σήμερα κοντά στο 1,31%, έχοντας μειωθεί κατά 83 μονάδες τον τελευταίο μήνα και κατά 160 μονάδες σε διάστημα ενός έτους σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κινείται ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,41%, αλλά και πάλι έχει δει το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να κλείνει σε χαμηλά δυόμιση μηνών. 

Οι επενδυτές στρέφονται επίσης στα ομόλογα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου και απομακρύνονται από το απόλυτο καταφύγιο της αγοράς, τα Bunds. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετους ομόλογου διαμορφώνεται σήμερα στο -0,30%, αυξημένη κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ εκείνου του 30ετους ομολόγου είναι πια σε θετικό έδαφος, στο +0,24%, αυξημένη κατά 6 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *