Ευρωζώνη: Ανέκοψε ρυθμό η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο στις 50,4 μονάδες

Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς η μερική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, επανέφερε τον κλάδο των υπηρεσιών σε συρρίκνωση. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγο η IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έπεσε στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Η υποχώρηση αυτή του δείκτη οφείλεται στην συρρίκνωση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 48 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και να επιστρέφει σε συρρίκνωση.

Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μία δραστηριότητας.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη, θα προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήλπιζαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέκαμπτε μετά τη βουτιά του ιστορικού 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο.

«Με την οικονομία της Ευρωζώνης να έχει σχεδόν σταματήσει τον Σεπτέμβριο, οι πιθανότητες μιας νέας ύφεσης το β΄ τρίμηνο έχουν σαφώς αυξηθεί», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν το δεύτερο κύμα κρουσμάτων μπορεί να ελεγχθεί και αν οι περιορισμοί κοινωνικής απομόνωσης μπορούν επομένως να χαλαρώσουν, για να επιτρέψουν την δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών», συμπληρώνει.

Ωστόσο, το κλίμα για το επόμενο έτος βελτιώθηκε σε επίπεδα που δεν καταγράφηκαν αφότου η Ευρώπη χτυπήθηκε από πανδημία. Ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης της παραγωγής αυξήθηκε στις 60,5 μονάδες από 57,8, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Reuters

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *