Ευρωπαϊκό πράσινο φως για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Ευρωπαϊκό πράσινο φως για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Ευρωπαϊκό πράσινο φως για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά 1

Την αναίρεση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) ανακοίνωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αν και ο ίδιος θέλησε να διαχωρίσει το θέμα από τη συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, μάλλον πρόκειται για κάποιου είδους αντάλλαγμα, καθώς η λογική της αντιμετώπισης των δευτερογενών ροών που διέπει τη συμφωνία προφανώς και θα αυξήσει την μεταναστευτική πίεση στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την αναίρεση του ΦΠΑ και δήλωσε ότι αυτή θα ισχύσει για όσο καιρό υπάρχει το πρόβλημα και για όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα. Είπε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητείται εδώ και καιρό, για πρώτη φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα και συζητήθηκε εκ νέου στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου και οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις.

Στα επιμέρους θέματα της επικαιρότητας, ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι ανοιχτό το ζήτημα των μειώσεων στις συντάξεις, έπειτα και από τη σχετική αναφορά του ΔΝΤ σε ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων, και μίλησε για ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής που ανοίγει παράθυρο για την ανάκτηση βαθμών ελευθερίας για την όποια κυβέρνηση από τούδε και στο εξής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Οπως είπε, συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, ενώ θα το συζητήσει εκ νέου στη συνάντηση που θα έχουν στις 10 Ιουλίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *