ΕSM: Πράσινο φως στον μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ

ΕSM: Πράσινο φως στον μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ

ΕSM: Πράσινο φως στον μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ 1

Alexandros Michailidis / SOOC

Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, που πλήττονται από την πανδημία, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM. 

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε χώρα θα μπορεί να ζητήσει ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Ύστερα από έντονες πιέσεις των χωρών του Βορρά τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρου, που όμως όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες δεν θα είναι μνημόνιο. Ουσιαστικά οι θεσμοί και οι αρχές του κράτους που θα αιτείται στήριξη θα καταρτίζουν ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας με σαφείς κανόνες. 

«Για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο ESM θα έχει στη διάθεσή του 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χωρίς μακροοικονομικούς όρους να συνδέονται με αυτό. Προχωρώντας στη σύστασή του σε χρόνο μηδέν οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένας πραγματικός μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του καιρού μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Mάριο Σεντένο. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως με το νέο αυτό εργαλείο θα χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια οι μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη μέλη.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *