Αισιοδοξούν, αλλά δεν αναλαμβάνουν ρίσκο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Αισιοδοξούν, αλλά δεν αναλαμβάνουν ρίσκο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Αισιοδοξούν, αλλά δεν αναλαμβάνουν ρίσκο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα 1

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deloitte με συμμετοχή 1.652 οικονομικών διευθυντών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, 47% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας τους.

Πολύ πιο αισιόδοξοι τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζονται οι οικονομικοί διευθυντές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η αισιοδοξία, πάντως, αυτή δεν αναμένεται να μετατραπεί γρήγορα σε επιχειρηματικό ρίσκο, ήτοι σε μεγάλες επενδυτικές κινήσεις, καθώς πάνω από το 80% θεωρεί το μέλλον αβέβαιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα European CFO Survey – Spring 2018 που πραγματοποίησε η εταιρεία Deloitte με τη συμμετοχή 1.652 οικονομικών διευθυντών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, 47% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας τους και της οικονομίας σε ευρύτερο πλαίσιο, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο των οικονομικών διευθυντών από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Αξίζει να αναφερθεί, πως το θετικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα έχει αντιστραφεί σε σχέση με πέρυσι, όπου το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο, 27%.

Την ίδια ώρα το 83% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε πως το μέλλον παραμένει αβέβαιο, ένα αίσθημα που συναντάται και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό (52%), με το ποσοστό να παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερο για τους οικονομικούς διευθυντές εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκτός Ευρωζώνης (57%). Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι το 74% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 66%. Οι βασικότεροι λόγοι που αποθαρρύνουν τους οικονομικούς διευθυντές στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι προοπτικές της οικονομίας, καθώς και η μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές. Μεγαλύτερους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία θεωρούν την πιθανή αύξηση της πόλωσης και τον εμπορικό προστατευτισμό.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα έσοδα των εταιρειών τους, το ποσοστό της αισιοδοξίας για αύξηση αγγίζει το 68%, ελαφρώς μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (63%). Τέλος, οι στρατηγικές κατευθύνσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το προσεχές δωδεκάμηνο περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς την οργανική ανάπτυξή τους και ακολουθούν η μείωση του λειτουργικού κόστους και η αύξηση ρευστότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *