Επιμηκύνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα – News.gr


Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα πολλοί τουριστικοί πράκτορες προσφέρουν ταξίδια στη χώρα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο

Στους καύσωνες και τις πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν τις περασμένες εβδομάδες πολλές περιοχές της Ελλάδας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Εξετάζοντας τις πιθανές συνέπειες των εν λόγω συνθηκών στον τουρισμό, η Handelsblatt παρατηρεί πως «μέχρι στιγμής η Ελλάδα βίωσε ένα καλοκαίρι ακραίων καταστάσεων: τον πιο βροχερό Ιούνιο των τελευταίων δεκαετιών διαδέχθηκε ο πιο ζεστός Ιούλιος από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών. Στην Αθήνα οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στην Ακρόπολη κατά τις μεσημεριανές ώρες, λόγω υψηλού κινδύνου θερμοπληξίας. “Πάντα είχαμε κύματα καύσωνα, όμως αυτά γίνονται πλέον συχνότερα, πιο ακραία και με μεγαλύτερη διάρκεια”, λέει ο Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2023 θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής – “η κλιματική κρίση είναι εδώ”».

Η Handelsblatt επισημαίνει πάντως, ότι «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αντιδρούν ήδη: πολλοί εξ αυτών προσφέρουν πλέον ταξίδια στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο. “Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου συνεπάγεται λιγότερα πλήθη και λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”, λέει από την πλευρά του ο Κώστας Συνολάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο επιστήμονας δεν αναμένει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, ωστόσο αναμένει δραστικές μακροπρόθεσμες συνέπειες: “Εκτιμάται ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θα μπορούσε να ανυψωθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100”, λέει ο Συνολάκης. Οι ελληνικές ακτές θα βρεθούν έτσι αντιμέτωπες με ένα “σημαντικό ζήτημα διάβρωσης” ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης και του κακού σχεδιασμού των παράκτιων εγκαταστάσεων».

Σχετικά Tags

Handelsblatt Κλιματική αλλαγή

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *