Εντυπωσιακή προσαρμογή με κόστος στα εισοδήματα και στην απασχόληση

Εντυπωσιακή προσαρμογή με κόστος στα εισοδήματα και στην απασχόληση

Εντυπωσιακή προσαρμογή με κόστος στα εισοδήματα και στην απασχόληση 1

Το πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία στις εξωτερικές αναταραχές και την αβεβαιότητα, υπογραμμίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η χώρα μας στη διάρκεια των τριών προγραμμάτων προσαρμογής πέτυχε σημαντική προσαρμογή στη δημοσιονομική διαχείριση, εξαλείφοντας σταδιακά το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα που είχε φθάσει το 10,3% του ΑΕΠ το 2009 και επιτυγχάνοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία έτη. Η προσαρμογή αυτή επετεύχθη με σημαντικό κοινωνικό κόστος σε όρους απωλειών θέσεων εργασίας και μειώσεως εισοδημάτων.

Η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα τελευταία έτη φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν μετράται λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου της Ελλάδος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, το προσαρμοσμένο προς τον οικονομικό κύκλο πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ποσοστό στο δυνητικό ΑΕΠ έφθασε το 7,7% το 2017, έναντι μόλις 1,3% κατά μέσον όρο στη Ζώνη του Ευρώ.

Πάντως, και σύμφωνα με τους αναλυτές οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι θα ήταν σημαντικό να εκλογικευθούν στον βαθμό που θα το επιτρέψει η σχεδιαζόμενη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τα επόμενα έτη.

Η Alpha Bank τονίζει ταυτόχρονα ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 φαίνεται ότι δεν οφειλόταν τόσο στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητος, όσο κυρίως στην επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία έτη. Αυτά αφορούν:

• Μεταρρυθμίσεις το 2016 για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

• Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους τα δύο τελευταία έτη.

• Χαμηλότερες έναντι των στόχων πρωτογενείς δαπάνες (συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) και

• Λοιπά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα όπως, για παράδειγμα, η ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

Για το 2018 οι αναλυτές αναφέρουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διατηρείται σταθερά υψηλότερα του στόχου που έχει τεθεί για αυτό το διάστημα. Η υπεραπόδοση αυτή αποδίδεται τόσο στα υψηλότερα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον στόχο, όσο και στο γεγονός ότι οι πρωτογενείς δαπάνες κινούνται χαμηλότερα έναντι του στόχου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στα 2,28 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *