Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου - Κύκλος Πειραματικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πειραματικές ανασυνθέσεις μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών θα εκτίθενται στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Κυριακή 8 Ιουλίου. Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι ανασυνθέσεις αυτές δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Μπερνίς Τζόουνς (Bernice Jones), διδάκτορα του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και σύγχρονες ενδυμασίες από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού και τις σχετικές καταγραφές στις πινακίδες της Μυκηναϊκής Γραμμικής Β γραφής.

«Για πρώτη φορά οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον, η Δρ. Τζόουνς θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική της έρευνα την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ παρουσιάσεις και επιδείξεις των τμημάτων κάθε φορεσιάς αλλά και του τρόπου ανασύνθεσής τους θα γίνουν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου (στην αγγλική γλώσσα) στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Τρίτη 26 Ιουνίου, ώρα 16:00
Πέμπτη 28 Ιουνίου, ώρα 12:00
Σάββατο 30 Ιουνίου, ώρα 12:00
Τρίτη 3 Ιουλίου, ώρα 16:00
Πέμπτη 5 Ιουλίου, ώρα 12:00
Κυριακή 8 Ιουλίου, ώρα 12:00

Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 40 λεπτά. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση: 25 άτομα.

Η παρακολούθηση της διάλεξης (27/6) είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1.
Οι δράσεις γίνονται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, ΗΠΑ (INSTAP).
Ε.Μ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *