Ενας Γιάνης εν… μέσω «γιάννηδων»

Ενας Γιάνης εν... μέσω «γιάννηδων» 1

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν τα πάει καλά με τους ελέγχους. Στην «Τελευταία μπλόφα», οι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού περιγράφουν ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Ηταν Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς, 5 Απριλίου του 2015, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον και  στη συνέχεια μετέβη στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για μια συνάντηση με συμβούλους του Τζακ Λιου. Λόγω της αργίας, αλλά και καθώς η συνάντηση είχε οργανωθεί εσπευσμένα, ο Βαρουφάκης δεν εξαιρέθηκε από τα αυστηρά μέτρα ελέγχου, με αποτέλεσμα να γίνει έξαλλος. Αφού επέπληξε την εργαζόμενη του υπουργείου που τον συνόδευε, ζήτησε γραπτή συγγνώμη από το αμερικανικό υπουργείο. Ο πρώην υπουργός θεώρησε μάλιστα ότι το επεισόδιο αυτό δεν ήταν τυχαίο αλλά ένα είδος προβοκάτσιας (in.gr, 16.7.19).

Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι, είχε έναν έντονο διαπληκτισμό με άνδρα ασφαλείας που ήλεγχε τα διαβατήρια των επιβατών στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ της Γαλλίας. Οπως κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο αστυνομικός έπιανε πολύ χώρο με το σώμα του και δεν του άφησε περιθώριο να περάσει, με αποτέλεσμα να λογομαχήσουν, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να ζητεί να μιλήσει με τον ανώτερο αξιωματικό του άνδρα και επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία.

Προχθές, ο Γιάνης Βαρουφάκης και πάλι δυσκολεύτηκε με τον έλεγχο σε ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά και συγκεκριμένα κατά την άφιξή του στην Αίγινα, μετά την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων στην Αθήνα. Ο δήμαρχος του νησιού που ήταν μπροστά στο περιστατικό λέει ότι δεν ακινητοποίησε το όχημά του για τον έλεγχο από τις λιμενικές αρχές και ότι έφυγε πολύ γρήγορα. «Δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» φέρεται –σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού– να αναρωτήθηκε φωναχτά προς τον λιμενικό που είχε ζητήσει τα έγγραφά του. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στο Twitter ότι και επέδειξε τη βουλευτική του ταυτότητα και ότι το αυτοκίνητό του απολυμάνθηκε. Εκανε λόγο για «ανάρμοστη συμπεριφορά του οργάνου» και «υπέρβαση καθήκοντος», ενώ μίλησε για πόλεμο «λάσπης» με στόχο να μη συζητηθούν όσα αποκάλυψε στη Βουλή. 

Είναι εμφανές το μοτίβο: δυσανεξία στον έλεγχο και επίπληξη των επιφορτισμένων με αυτό το καθήκον εργαζομένων. Αυτή τη φορά όμως «χτύπησε» διαφορετικά. Οι παρούσες συνθήκες έχουν ανασύρει την κρυμμένη μας ταπεινότητα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμα αισθάνεται ότι πρωταγωνιστεί σε ένα «όλοι εναντίον ενός».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *