Ένας αιγυπτιακός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας

Ένας αιγυπτιακός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας

Ένας αιγυπτιακός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας 1

Τι περιλαμβάνει ένας αιγυπτιακός περίπατος στην Αθήνα; Πολλά και θαυμαστά, που δεν τα υποψιάζεται εύκολα κανείς. Γιατί ακόμα κι αν κάποιοι γνωρίζουν τους δυο σπουδαίους Έλληνες Αιγυπτιώτες συλλέκτες, που με τις δωρέες τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έφτιαξαν τον πυρήνα μιας από τις αρτιότερες από άποψη ποιότητας αιγυπτιακές συλλογές στον κόσμο, σίγουρα πολλοί λιγότεροι ξέρουν πού βρίσκονταν τα ιερά της Ίσιδος και του Σάραπι στην αρχαία Αθήνα.

Κι αν πολλοί γνωρίζουν ότι η «Αΐντα» του Βέρντι, που εγκαινίασε την όπερα του Καΐρου το 1871, ήταν η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε στο νέο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1958, πολύ λιγότεροι ίσως ξέρουν ότι στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Γουδή, φυλάσσονται δύο παιδικές μούμιες, τις οποίες ερευνά η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (ΕΕΜΑΑ).

Αυτή πραγματοποίησε πρόσφατα έναν διαφορετικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, στον οποίον έσπευσαν να συμμετάσχουν δεκάδες ενδιαφερόμενοι, γεγονός που οδήγησε τους διοργανωτές στην απόφαση να την επαναλάβουν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου.
 
«Πιστεύω ότι η μεγάλη απήχηση του αιγυπτιακού περιπάτου οφείλεται στην πρωτοτυπία του θέματος και στην ποικιλία των αναφορών. Από πίσω υπάρχει μια επιστημονική δουλειά 20 χρόνων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες συναδέλφων αιγυπτιολόγων – αρχαιολόγων ή πρότζεκτ στα οποία αναφέρομαι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, αιγυπτιολόγος – αρχαιολόγος και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΜΑΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *