ΕΚΤ: Έρχεται και νέα ένεση άνω των 500 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο;

EPA/RONALD WITTEK

Αποφασισμένη να στηρίξει την Ευρωζώνη, η EKT ανακοίνωσε την ενίσχυση του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ.  Ακόμη και αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να ικανοποιήσει τους επενδυτές στις αγορές μετοχών, όπου κοκκίνησαν τα ταμπλό και τους αναλυτές των οίκων που έσπευσαν να επισημάνουν την ανάγκη για ακόμη πιο δυναμική δράση. Η επόμενη «ένεση» προβλέπεται να έρθει τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να είναι παρόμοιας ισχύος με τη σημερινή.

Αν και με τη νέα επέκτασή του το PEPP φτάνει στα 1,35 τρισ. ευρώ, η ABN Amro σε σημείωμά της προς τους επενδυτές θεωρεί ότι δεν είναι αρκετό για να σώσει την Ευρωζώνη, που βυθίζεται στην πιο επώδυνη ύφεση στην ιστορία της.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Banuqe Pictet, η οποία προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα προσθέσει επιπλέον 500 δισ. ευρώ στη δύναμη πυρός. Η JPMorgan Chase βλέπει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του προγράμματος, κατά 750 δισ. ευρώ μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η στήριξη στην οικονομία της νομισματικής ένωσης θα είναι «χωρίς όρια». Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι τα μέλη του ΔΣ είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν ότι η Ευρωζώνη θα έχει τη νομισματική στήριξη, που χρειάζεται. Έθεσε ωστόσο προ των ευθυνών τους και τις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να εντείνουν και οι ίδιες τις προσπάθειές τους για την επιστροφή των οικονομιών στην ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ θέλει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 9% φέτος και να καλύπτει ένα μέρος μόνο του χαμένου εδάφους την επόμενη χρονιά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *