Έκλεβαν και λήστευαν συνεχώς στο κέντρο της Αθήνας

Έκλεβαν και λήστευαν συνεχώς στο κέντρο της Αθήνας


Σε τουλάχιστον 183 κλοπές από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από κατοικίες,  πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε τρεις ληστείες και δύο κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, εμπλέκονται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Οι ίδιοι δράστες δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από και προς τη χώρα.

Συνελήφθησαν συνολικά 28 μέλη της, μεταξύ των οποίων και αρχηγικό, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα, από τα οποία πέντε έγκλειστοι σε φυλακές και αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, κατηγορούμενος για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Προηγήθηκε έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος, τα μέλη της εγκληματικής  αυτής οργάνωσης, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.).

Δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια, Ακρόπολη, Νέο Κόσμο.

Κατά τη διάπραξη κλοπών από πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον τρία άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:

– το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες

– το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και

– το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε:

– σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα,

– οικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ.

– μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως τη μεταπώλησή τους.

Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συσκευές παραδίδονταν σε κλεπταποδόχους της οργάνωσης. Εκείνοι προέβαιναν στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα.

Οι συλλήψεις έγιναν σε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τρίτη, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια

κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.λπ.) και έγγραφα προερχόμενα από κλοπές

3.870 ευρώ

τέσσερα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα

180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών

37 ελληνικές άδειες οδήγησης και

92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) αλλοδαπών Αρχών.

Μέρος των κλοπιμαίων που κατασχέθηκε αφορούσε τουλάχιστον 90 από τις περιπτώσεις κλοπών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *