«Έκλεψε» και πάλι τα βλέμματα ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο


Φαντασμαγορικός ήταν για ακόμη μία χρονιά ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου, όπου, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, η Ανάσταση συνοδεύτηκε με τη ρίψη χιλιάδων ρουκετών.

Την ώρα που οι καμπάνες των δύο εκκλησιών, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, τη σήμαναν, εκατοντάδες ρουκέτες διασταυρώθηκαν στον ανοιξιάτικο ουρανό.

Αυτή τη χρονιά ο αριθμός των ρουκετών περιορίστηκε στις περίπου 15.000, ενώ σημαντική μείωση είχαν και οι ρουκετοσύρτες, πάνω στους οποίους με μαεστρία τοποθετούν τις ρουκέτες οι ρουκετατζήδες.

«Έκλεψε» και πάλι τα βλέμματα ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο 1

INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Κοντά τους φίλοι και επισκέπτες που ζουν την ένταση του εθίμου, την ώρα που με μία ρουκέτα παίρνουν φωτιά τα φυτίλια και αρχίζει η εκτόξευση.

Το έθιμο ξεκίνησε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν τα συνεργεία των ρουκετατζήδων έκαναν παρέλαση από τον παραλιακό δρόμο μέχρι τη διασταύρωση για τις δύο ενορίες. Εκεί, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να τους χειροκροτούν, την τιμητική τους είχαν τα περιπαικτικά δίστιχα για το ποιος έχει φτιάξει τις καλύτερες ρουκέτες!

Τα προαύλια των δύο εκκλησιών οχυρώθηκαν και αυτά, ώστε με ασφάλεια οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη ακολουθία, χωρίς να χάσουν την ευκαιρία να αποθανατίσουν τον ρουκετοπόλεμο.

«Έκλεψε» και πάλι τα βλέμματα ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο 2

INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Σε προσυμφωνημένες ώρες, οι ρουκετατζήδες σταμάτησαν και φέτος τις ρίψεις, έτσι ώστε οι πιστοί να φτάσουν με ασφάλεια στις δύο εκκλησίες και να αναχωρήσουν με το Άγιο Φως.

Ο ρουκετοπόλεμος χάρισε μοναδικό θέαμα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και ξένων τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογραφήθηκε- βιντεοσκοπήθηκε όσο κανένα άλλο αναστάσιμο έθιμο.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.