Εκκίνηση για τον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ

Εκκίνηση για τον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ

Εκκίνηση για τον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ 1

Οι επενδυτές πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 18 Μαΐου 2018.

Την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, που αποτελεί την πλέον εμβληματική ενεργειακή αποκρατικοποίηση του ελληνικού προγράμματος, κήρυξε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει σε δύο φάσεις, ενώ η προκήρυξη εκτός από οικονομικά προβλέπει και γεωπολιτικά κριτήρια, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να μπορεί να αποκλείσει έναν συμμετέχοντα σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, της εθνικής ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας προμήθειας ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης που βγήκε χθες στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τις 18 Μαΐου 2018. Οσοι πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα έχουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να διαθέτουν κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ και να έχουν εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε περίπτωση κοινοπραξίας ένας τουλάχιστον εταίρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρία στην αγορά του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει προς πώληση ένα κοινό πακέτο μετοχών 50,1% των ΕΛΠΕ εκ του οποίου το 20% αντιστοιχεί στο ελληνικό Δημόσιο και το 30,1% στην Paneuropean. Οι δύο υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ ποσοστό 15% έκαστος, ενώ στον τομέα των υδρογονανθράκων το Δημόσιο θα έχει αυξημένη συμμετοχή και ρόλο. Η δραστηριότητα των υδρογονανθράκων θα περάσει σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από το Δημόσιο και μέσω αυτής θα αποκτήσει άμεσα μερίδιο 25%. Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το Δημόσιο θα ελέγχει στη δραστηριότητα των υδρογονανθράκων άμεσα και έμμεσα ποσοστό 34%.

Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ χαρακτηρίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς του προγράμματος αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου. Τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε έξι χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *