Εκεί που ο θάνατος δεν «υπακούει» στην φύση


Σε μια μικρή πόλη ψηλά στις κολομβιανές Άνδεις, η Clovisnerys Bejarano γονατίζει μπροστά σε ένα γυάλινο κουτί που περιέχει το «απολιθωμένο» πτώμα της μητέρας της. Πέθανε πριν από 30 χρόνια, αλλά μοιάζει σαν να κοιμάται.

Η Saturnina Torres de Bejarano είναι ντυμένη με το ίδιο ροζ φόρεμα και την ίδια πράσινη μάλλινη φανέλα με την οποία θάφτηκε, κρατώντας ένα ψεύτικο κόκκινο γαρύφαλλο στα απόκοσμα καλοδιατηρημένα χέρια της.

«Το μικρό πρόσωπό της, είναι ακόμη στρογγυλό, ενώ τα μαλιά της είναι ακόμα πλεξούδες», δήλωσε η 63χρονη Bejarano στο AFP στην τελευταία κατοικία της μητέρας της, ένα μουσείο που εκθέτει το σώμα της και τα σώματα άλλων 13 ατόμων από την πόλη Σαν Μπερνάρντο που μουμιοποιήθηκαν μυστηριωδώς μετά τον θάνατό τους.

«Αν ο Θεός ήθελε να τη διατηρήσει έτσι… πρέπει να υπάρχει λόγος», δήλωσε η Bejarano, κάτοικος της πόλης περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά.

Η Τόρες ενταφιάστηκε στο δημοτικό νεκροταφείο του Σαν Μπερνάρντο το 1993.

Κατά την εκταφή της το 2001 – οι συγγενείς της την βρήκαν να έχει ακόμη μαλλιά, νύχια και μεγάλο μέρος των ιστών της ανέπαφα.

Αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Δεκάδες μουμιοποιημένα σώματα έχουν βγει από τα κοιμητήρια , αρχής γενομένης το 1963.

“Όταν άρχισε όλο αυτό, οι άνθρωποι ήταν λίγο δύσπιστοι για το τι συνέβαινε- πίστευαν ότι επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά”, δήλωσε η ξεναγός του μουσείου Rocio Vergara.

“Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν όλο και πιο συχνή η εύρεση πτωμάτων σε αυτή την κατάσταση”, δήλωσε στο AFP.

Ορισμένα είχαν ακόμη και τα μάτια τους, που συνήθως αποσυντίθενται γρήγορα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, βρίσκονταν περίπου 50 μούμιες τον χρόνο, αλλά ο ρυθμός πλέον έχει μειωθεί σε μια χούφτα ανά έτος, δήλωσε ο Vergara.

Ανταμοιβή μετά θάνατον;

Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες των ειδικών να εξηγήσουν το φαινόμενο – το οποίο έχει παρατηρηθεί επίσης σε χώρες όπως το Μεξικό και η Ιταλία – ο λόγος για την φυσκή μουμιοποίηση στο Σαν Μπερνάρντο δεν έχει ποτέ αποσαφηνιστεί, δήλωσε ο Vergara.

Ορισμένοι ντόπιοι “πιστεύουν ότι “η διαδικασία (της μουμιοποίησης) οφείλεται στο γεγονός ότι το άτομο ήταν πολύ καλό και ότι πρόκειται για μια ανταμοιβή μετά θάνατον”, δήλωσε ο Vergara.

«Υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι… είναι τιμωρία».

Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό οφείλεται στην υγιεινή διατροφή των κατοίκων του εύκρατου Σαν Μπερνάρντο και στον δραστήριο, αγροτικό τρόπο ζωής.

Αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται πάντα από τα στοιχεία: μία από τις μούμιες ανήκει στον Jorge Armando Cruz, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μεγαλούπολη της Μπογκοτά, όπου πέθανε προτού μεταφερθεί πίσω στη γενέτειρά του για να ταφεί.

Δεν υπάρχει κάποιο σαφές μοτίβο στις μουμιοποιήσεις: όσοι εμπλέκονται είναι διαφορετικής ηλικίας όταν πέθαναν, και δεν επικρατεί κάποιο συγκεκριμένο φύλο ή σωματότυπος.

Ο Vergara δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χώρος του νεκροταφείου που να εμφανίζει περισσότερες μούμιες από άλλους.

Σαν φούρνος

Πολλοί πιστεύουν ότι η απάντηση πρέπει να βρίσκεται στους τάφους.

Οι πρώτες μούμιες βρέθηκαν στο Σαν Μπερνάρντο μόλις εγκαινιάστηκε το νεκροταφείο, το οποίο δεν διαθέτει υπόγειους τάφους.

Πριν από τη δεκαετία του 1960, η πόλη είχε δύο νεκροταφεία με καμία γνωστή περίπτωση μουμιοποίησης, δήλωσε ο Vergara.

Το κλίμα στην περιοχή είναι υγρό, γεγονός που κανονικά θα βοηθούσε την αποσύνθεση και όχι θα την εμπόδιζε, πρόσθεσε.

Η ανθρωπολόγος Daniela Betancourt του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας δήλωσε ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται στην τοποθέτηση του νεκροταφείου σε μια απότομη πλαγιά του βουνού.

«Ο άνεμος που φυσάει συνεχώς είναι καυτός. Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι οι θόλοι λειτουργούν σαν φούρνοι… σε αφυδατώνουν”.

Αυτή η υπόθεση πρέπει ακόμη να ελεγχθεί, δήλωσε ο Betancourt στο AFP.

«Υπάρχει έλλειψη (μελετών) σχετικά με το τι συμβαίνει και ποιες συγκεκριμένες συνθήκες είναι αυτές που προκαλούν τη μουμιοποίηση αυτών των ανθρώπων» είπε.

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *