Εγκρίθηκε η εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ


Το «κλείσιμο των 28 οροσήμων και στόχων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό το συνολικό ύψος των πόρων που θα έχει εισπράξει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέρχεται πλέον σε 11,1 δισ. ευρώ, έχοντας ουσιαστικά λάβει το 37% των κονδυλίων που έχουν υπολογιστεί για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα προχώρησε νωρίτερα στην εκπλήρωση τριών οροσήμων και στόχων που αφορούν στο δανειακό σκέλος του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών. Ήδη επισήμως ξεπερνούν τα 629 εκατ. ευρώ ή σύμφωνα με ελληνικές πηγές αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Η χώρα μας είναι μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα για εκταμίευση της 2ης δόσης και η δεύτερη η οποία έχει πάρει την έγκριση για εκταμίευση του ποσού που της αναλογεί.

Με βάση τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από την αρχή της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την έγκριση της Κομισιόν ακολουθεί η θετική αξιολόγηση από EFC και αφού ολοκληρωθούν μια σειρά από διαδικασίες, συνολικής διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων, θα ακολουθήσει η εκταμίευση του ποσού, πιθανότατα στις αρχές του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,56 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,85 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *