Αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου 1

EPA/MADE NAGI

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το πόστο του ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία.

Η αιφνίδια παραίτηση του Ρομπέρτο Αζεβέδο (με ισχύ από τον Αύγουστο) έρχεται την ώρα που ο ΠΟΕ έχει να αντιμετωπίσει την βουτιά των εμπορικών συναλλαγών λόγω της πανδημίας και των lockdown, αλλά και την επίμονη κριτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν άδικη μεταχείριση από τον οργανισμό. 

Ο Αζεβέδο έκανε λόγο για «προσωπική απόφαση», επισημαίνοντας πως αυτή ειναι προς το συμφέρον και του οργανισμού. «Ο ΠΟΕ μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά είναι απολύτως απαραίτητος. Είναι αυτό που μας κρατά μακριά από έναν κόσμο, στον οποίο θα κυριαρχούσε ο νόμος της ζούγκλας, τουλάχιστον όσον αφορά στον εμπόριο» σημείωσε ανακοινώνοντας την απόφασή του. 

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Αζεβέδο, ο Τραμπ ο οποίος έχει απειλήσει ακόμη και με έξοδο από τον ΠΟΕ, είπε απλά: «Είμαι εντάξει με αυτό». Επανάλαβε δε ότι «Είχαμε πολύ άσχημη μεταχείριση… Συμπεριφέρονται στην Κίνα σαν να είναι αναπτυσσόμενο κράτος. Και έτσι η Κίνα έχει πολλά οφέλη, που οι ΗΠΑ δεν έχουν» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *