Αιδηψός, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας

Αιδηψός, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας

Δείτε τις φωτογραφίες

Η Αιδηψός είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη της Ελλάδας και είναι παγκοσμίως γνωστή για τις ιαματικές πηγές της.

Μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν αναφορές σε αυτές τις θερμές πηγές, στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νερό ανάβλυσε όταν ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, όταν η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, διότι ήθελε θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής.

Αιδηψός, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας 1

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί έκαναν την Αιδηψό αγαπημένο τους θέρετρο, ενώ αιώνες αργότερα, οι ιαματικές πηγές της προσέλκυαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γουΐνστον Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκαρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι.

Αιδηψός, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας 2

Όμως, η Αιδηψός είναι και ένα όμορφο μέρος, με πολλά νεοκλασικά κτίρια, που αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγικό, ενώ τα γραφικά καφενεδάκια εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στο υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την αρχαιολογική συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. Πολλοί και ενδιαφέροντες χώροι ξανοίγονται γύρω από την Αιδηψό, όπως η Σπηλιά Σύλλα.

Αιδηψός, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας 3

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων. Οι πηγές είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια.

Αιδηψός, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *