«Διπλά» μηνύματα από την Αγκυρα

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Παναγιώτης Λασκαρίδης, κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχωρήσεως του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «Ηρακλής» από την εταιρεία «Shaft Maritime S.A.» στο Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία των κ. Νικ. Παναγιωτόπουλου, Αλκ. Στεφανή και Κων. Φλώρου.

Ενδείξεις σπασμωδικότητας εντοπίζει η Αθήνα στις αντιδράσεις της Αγκυρας, η οποία από τη μια μέσω του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ζητεί μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο λόγω πανδημίας, την ίδια στιγμή, όμως, η Αγκυρα συνεχίζει τις υπερπτήσεις και τις απόπειρες προώθησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Ενδεικτικό παράδειγμα η προχθεσινή απόπειρα προώθησης λέμβου με μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από τουρκικές ακταιωρούς στην περιοχή βορειοανατολικώς της Λέσβου. Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν στην περιοχή απέτρεψαν την προώθηση της λέμβου, η οποία για αρκετές ώρες παρέμενε στη θάλασσα, με την τουρκική ακτοφυλακή να αρνείται να απαντήσει σε κλήσεις για περισυλλογή της. Τελικά, η λέμβος επέστρεψε στην τουρκική πλευρά αργά το απόγευμα.

Αυτή τη σπασμωδική συμπεριφορά έθεσε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ακάρ. Eίπε ότι αφουγκράζεται τις δυσκολίες της Τουρκίας, ωστόσο δεν μπορεί να παρά να σημειώσει ότι ήταν η στάση της Αγκυρας εκείνη που οδήγησε στην αδυναμία κατάληξης σε κάποια ουσιώδη μέτρα στο πλαίσιο των γύρων συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που διεξήχθησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η στάση του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν σαφής τόσο στην επικοινωνία που είχαν την ημέρα της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Απριλίου όσο και στις επαφές που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες σε διάφορα επίπεδα.

Στην Αθήνα είναι πολύ σαφές για ποιο λόγο η Τουρκία ουσιαστικά ανέστειλε σιωπηλά τη «Γαλάζια Πατρίδα ’20». Πέρα από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στα ανοιχτά της Λιβύης, αλλά και την τουρκική αεροπορία η οποία παραμένει ενεργή, αν και σε μικρότερους αριθμούς, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν σε συνθήκες συντήρησης. Λόγοι γι’ αυτό εκτιμάται ότι είναι αφενός η εξέλιξη της πανδημίας που δυστυχώς φαίνεται να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι διαφημίζεται, αφετέρου η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία δεν επιτρέπει περιττές σπατάλες, ακόμα και με τη σημερινή ιστορικά χαμηλή τιμή των καυσίμων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η τουρκική στρατιά Αιγαίου και το δεύτερο σώμα στρατού (με κύρια παρουσία στην ευρωπαϊκή Τουρκία) έχουν μειώσει την κινητικότητά τους στα απολύτως απαραίτητα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κατάσταση αυτή, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, η Αγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί ανοιχτά όλα τα μέτωπα, είτε με τον ερευνητικό στόλο της στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, είτε με τα μαχητικά αεροσκάφη της να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά (χθες πάνω από Ψαρά, Αντίψαρα, Οινούσσες και Παναγιά).

Τηλεδιάσκεψη

Η Αθήνα αλλά και λοιπές ευρωπαϊκές και περιφερειακές δυνάμεις επιθυμούν να συνεχίσουν να αναδεικνύουν την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις για μια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών της τριμερούς Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι φυσικές δυσκολίες που εγείρουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τον σχετικό προγραμματισμό, γι’ αυτό και πέρα από την επί της αρχής συμφωνία, δεν υπάρχει ακόμα οριστικοποιημένη ημερομηνία.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνεται προγραμματισμός για την υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή, πάντως, που καταγράφονται δωρεές οι οποίες ενισχύουν το Πολεμικό Ναυτικό. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Παναγιώτης Λασκαρίδης έκανε μία ακόμα δωρεά στο Π.Ν., του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «Ηρακλής». Πρόκειται για το δεύτερο αυτού του τύπου πλοίο που δωρίζει ο κ. Λασκαρίδης στο Π.Ν. Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης από τον αρχηγό ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη και τον κ. Λασκαρίδη, παρέστησαν, ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *