Διεθνής έκθεση εικαστικών στη δημοτική αγορά Κυψέλης

Στο πρόσφατα ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο της «Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης» στη Φωκίωνος Νέγρη, η Mellifera (αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο περιβάλλον, την κοινωνία και τις τέχνες) διοργανώνει τη Διεθνή mail art Έκθεση Εικαστικών σε συνεργασία με την International Union Of Mail Artists, με θέμα «LEX-ICON» και την Impact Hub που παραχωρεί τον χώρο.

Διεθνής έκθεση εικαστικών στη δημοτική αγορά Κυψέλης
Περισσότεροι από 140 καλλιτέχνες από 31 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με 257 έργα τέχνης μικρού μεγέθους, με θέμα LEX-ICON.

Η mail art είναι ένα κίνημα τέχνης που βασίζεται στην ανταλλαγή μικρού μεγέθους έργων τέχνης μέσω ταχυδρομείου, μεταξύ των καλλιτεχνών. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από το κίνημα Fluxus τη δεκαετία του ’50 και του ’60 και συνέχισε να αναπτύσσεται ως παγκόσμιο κίνημα μέχρι σήμερα.

Στα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στη mail art περιλαμβάνονται οι ταχυδρομικές κάρτες, το χαρτί, κολάζ από ανακυκλωμένες εικόνες και αντικείμενα, σφραγίδες κ.α. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνονται η μουσική, η sound art, η ποίηση και οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει σε φάκελο και να σταλεί με το ταχυδρομείο. Η mail art, θεωρείται τέχνη από τη στιγμή που αποστέλλεται.

Οι mail artists είναι 4630 εγγεγραμμένα μέλη από όλον τον κόσμο, μέχρι σήμερα. LEX-ICON: Οι καλλιτέχνες καλούνται να επιλέξουν μια λέξη που τους εκφράζει, να τη μεταφράσουν στα Ελληνικά και να φιλοτεχνήσουν έργο μικρών διαστάσεων. Τα έργα δεν πωλούνται. Στόχος η πολιτιστική καλλιέργεια του επισκέπτη και η ανταλλαγή πολιτιστικού περιεχομένου από καλλιτέχνες διαφορετικών πολιτισμών.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Χωριανοπούλου, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο 19ο Γυμνάσιο Αθήνας, κάλεσε τους καλλιτέχνες να επιλέξουν μια λέξη που τους εκφράζει, να τη μεταφράσουν στα ελληνικά και να την γράψουν στο μπροστινό ή το πίσω μέρος του έργου, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα λεξικό, όπου θα υπάρχει το λήμμα και στην εξήγησή του θα υπάρχει το έργο του καλλιτέχνη. Μαζί της και ο Νίκος Αγκορτσάς πλοίαρχος, απόφοιτος της Ακαδημαϊκής Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

Δύο άτομα δραστήρια, με αγάπη για τις τέχνες (ο Νίκος είναι και μπασίστας), το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο. Επειδή μπορεί να φαντάζει ύποπτο στα μάτια κάποιων, χρηματοδότες της Mellifera είναι η Μαρία και ο Νίκος.

«Φτιάξαμε αυτή την εταιρία για να κάνουμε διάφορες δράσεις με στόχο ένα καλύτερο κόσμο, πριν αυτοκαταστραφεί το ανθρώπινο είδος και νομίζω, ίσα που προλαβαίνουμε», λέει η Μαρία «Προσφέρουμε εθελοντικά, για την πολιτιστική ανάπτυξη της Κυψέλης και την ποιότητα ζωής του πολίτη. Επίσης κοινωνικά, με την αποστολή των έργων με τον παραδοσιακό τρόπο του ταχυδρομείου, βοηθάμε να μην εξαφανιστεί «το επάγγελμα» του ταχυδρόμου και συναφή επαγγέλματα. Η τέχνη είναι μια διεθνής γλώσσα. Τα έργα δεν πωλούνται.
Εκτίθενται με στόχο, την πολιτιστική καλλιέργεια του επισκέπτη και την ανταλλαγή πολιτιστικού περιεχομένου από καλλιτέχνες διαφορετικών πολιτισμών»

Διάρκεια έκθεσης: από 2 έως 10 Δεκεμβρίου 2017.
Ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης:
Καθημερινές 18:00-20:00 και Σαββατοκύριακα 11:00-14:00 και 18:00-20:00
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιείται mail art εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους από την εικαστικό και επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Χωριανοπούλου.
Εγκαίνια Σάββατο 02 Δεκεμβρίου στις 19:00
Πληροφορίες: Μαρία Χωριανοπούλου 6972176500 και Νίκος Αγκορτσάς 6944708367

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *