Διάλογος με την Ελλάδα χωρίς την εμπλοκή τρίτων


Στην πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από το Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.

Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι θεωρεί φυσιολογικό ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση: «Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δημοσιογράφος που συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο, ρώτησε εάν θα υπάρξει ένα βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία, επικαλούμενος δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη».

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εξής απάντηση:

«Θα τα συζητήσουμε στη διάσκεψη συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

Διαβάστε ακόμη

Στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας- Θα συμμετέχει και ο ΕρντογάνSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *