Χαλάρωση μεν, αναζωπυρώσεις δε…

Χαλάρωση μεν, αναζωπυρώσεις δε…

Χαλάρωση μεν, αναζωπυρώσεις δε... 1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί καθημερινά ότι ο κορωνοϊός ζει και βασιλεύει στον πλανήτη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χαλάρωση των μέτρων στις διάφορες χώρες εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Αλλωστε, μόλις χθες, τα νέα κρούσματα ήταν περισσότερα παρά ποτέ παγκοσμίως (από τότε δηλαδή που εμφανίστηκε… επίσημα η COVID-19), ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται ανησυχητικές αναζωπυρώσεις. Και δεν μιλάμε για τη Βραζιλία, όπου δεν ελήφθησαν ποτέ μέτρα, ή τις ΗΠΑ, όπου η εξέλιξη της πανδημίας χρωματίστηκε από ημίμετρα, αντιφάσεις και ανόητες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά για την Κίνα, τη Γερμανία και αλλού. Για χώρες δηλαδή οι οποίες έλαβαν μέτρα και προχώρησαν στη χαλάρωσή τους, αλλά αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν αύξηση κρουσμάτων και ένταση της διασποράς, με συνέπεια να αναγκαστούν να καταφύγουν σε τοπικά lockdowns για να περιορίσουν την απειλή. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες.

Δυστυχώς (όχι μόνο στην Ελλάδα), είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ανόητες θεωρίες συνωμοσίας. Είτε γιατί τους βολεύει νοητικά, είτε επειδή κάτι τέτοιο υπαγορεύουν τα μικροσυμφέροντά τους, είτε εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας που απειλούν κυριολεκτικά την επιβίωσή τους. Ολοι αυτοί εκδηλώνονται τώρα –αφού πέρασαν αδιαμαρτύρητα σε πρώτη φάση τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια, λόγω φόβου για τη ζωή τους και εξαναγκασμού από την πολιτεία–, αφενός ενθαρρυμένοι από την επιτυχία των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους «ειδικούς» και, αφετέρου, γιατί εξαντλήθηκε η δυνατότητα προσαρμογής τους σε στοιχειώδη πειθαρχία.

Η αλήθεια είναι ότι η ύφεση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας στις οικονομίες όλων των χωρών ήταν τεράστια. Το επιβεβαιώνουν όλα τα στοιχεία, και πλην της πίεσης που υφίστανται οι κυβερνήσεις από πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ο άλλος λόγος της χαλάρωσης των μέτρων ήταν και παραμένει η τεράστια ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Υπό αυτήν την έννοια, το ενδεχόμενο νέου καθολικού lockdown δεν μοιάζει πιθανό. Καμία κυβέρνηση, ούτε η ελληνική, δεν δείχνει διατεθειμένη να πάρει ανάλογα μέτρα και όλες ελπίζουν πως οι γνώσεις που έχουν πια και η καλύτερη προετοιμασία των συστημάτων υγείας θα είναι επαρκή προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέο κύμα του κορωνοϊού.

Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι φανερό ότι η χαλάρωση των μέτρων έχει παρασύρει σε μεγάλο βαθμό και αυτούς που είναι προσεκτικοί, κυρίως γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ακόμη και αυτοί προσέχουν λιγότερο πια στην καθημερινότητα και στις κοινωνικές επαφές τους. «Προσαρμόζονται» ασυνείδητα στη γενική εικόνα της απρονοησίας, του εφησυχασμού, της αδιαφορίας, αλλά και των σχετικά καλών νέων που ακόμη δημιουργεί η εξέλιξη του ιού στη χώρα μας. Πάντως, εκείνα που μοιάζουν βέβαια πλέον είναι ότι πρώτον, μόνον ένα φάρμακο ή εμβόλιο θα απαλλάξει τον κόσμο από την Covid -19 και δεύτερον, οι προσδοκίες για τον τουρισμό πρέπει ρεαλιστικά να είναι εξαιρετικά χαμηλές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *