«Μπόνους» λαχνών στις μικρές συναλλαγές για τη φορολοταρία

«Μπόνους» λαχνών στις μικρές συναλλαγές για τη φορολοταρία 1

Η αδυναμία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου (φοβούμενη αντιδράσεις των φορολογουμένων) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 10% σε 15% ή 20% «έκοψε» τον ρυθμό αύξησης των συναλλαγών με τη χρήση «πλαστικού χρήματος». Ακόμα και η πρόταση μείωσης του ορίου πληρωμών με μετρητά από 500 σε 200 ευρώ που θα οδηγούσε σε περιορισμό της φοροδιαφυγής εγκαταλείφθηκε για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Σε μία προσπάθεια να αυξήσει τη χρήση «πλαστικού χρήματος» η ΑΑΔΕ προχώρησε σε αλλαγές στη φορολοταρία και συγκεκριμένα στους λαχνούς που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενους από τη χρήση καρτών.

Αύξησε, λοιπόν, τους λαχνούς για συναλλαγές μέχρι 200 ευρώ, μειώνοντας αντίστοιχα τους λαχνούς για συναλλαγές πάνω από 1.000 ευρώ. Στόχος όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι η περαιτέρω διείσδυση του «πλαστικού χρήματος», με στόχο τη δημιουργία κινήτρων στους φορολογουμένους αλλά και στην αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου.

Μάλιστα, στην τελευταία Εκθεσή του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κάνει αναφορά σε ειδική μελέτη που δείχνει ότι για κάθε 1% αύξηση στη διείσδυση των πληρωμών με κάρτες, αυξάνεται κατά 1% και η εισπραξιμότητα των φόρων από το κράτος. Ενα μέρος από την αύξηση των εισπράξεων, όπως υποστηρίζουν οι εισηγητές του μέτρου, μπορεί να (ανα-) χρηματοδοτήσει την παροχή των κινήτρων αυτών. Προκειμένου, λοιπόν, να δοθούν επιπλέον κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας ακόμα και 1 ευρώ, η ΑΑΔΕ έκανε κάποιες βελτιώσεις στο πώς πριμοδοτούνται οι μικρής αξίας συναλλαγές, κατά τη μηνιαία λοταρία.

Συγκεκριμένα:

1. Ως τώρα για μηνιαίες συναλλαγές αξίας ώς 100 ευρώ, αντιστοιχούσε 1 λαχνός σε κάθε 1 ευρώ. Πλέον η αναλογία 1:1 θα φτάνει σε αξία συναλλαγών ώς 200 ευρώ.

2. Αντιθέτως, για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, ενώ η αναλογία ήταν 1 λαχνός ανά 4 ευρώ, με τις επερχόμενες αλλαγές αντιστοιχεί 1 λαχνός ανά 6 ευρώ. Επιπλέον, μπαίνει πλαφόν συναλλαγών 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ:

α) Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών ως εξής:

• Για συνολικό άθροισμα μέχρι 200 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 1 ευρώ.

• Για τα επόμενα 300 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 201 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ.

• Για τα επόμενα 500  ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε  3 ευρώ.

• Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 6 ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ.

β) Κάθε φορολογούμενος μπορεί να αναδειχθεί νικητής μέχρι 2 φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *