Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο 1

Με ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και την κλιμάκωση των σκληρών ρητορικών επιθέσεων για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών συνέχισε, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τις προκλήσεις η Αγκυρα. Οι χθεσινές επτά υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα νησιά Μαυριά, Λεβίθα, Κίναρο και Αγαθονήσι, μεταξύ 10.45 και 11.00 το πρωί, αποδίδονται αφενός στην παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην ευρύτερη περιοχή (Ψαρά), αλλά και εκτιμάται ότι αποτελούν απάντηση στις προχθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου περί της επιπλέον νομικής προστασίας που δίνει στις κατοικημένες και ακατοίκητες νησίδες του Ανατ. Αιγαίου το δίκτυο «Natura 2000» για την προστασία του περιβάλλοντος. Και τούτο διότι όλες οι παραπάνω νησίδες εμπίπτουν στις προβλέψεις της «Natura 2000».

Εν τω μεταξύ, χθες από τα Ψαρά όπου βρέθηκε, ο Π. Καμμένος δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα “επεκταθούν” τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, και η πατρίδα μας θα περάσει σε μια καινούργια εποχή». Λίγο αφότου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, συνεργάτες του υπουργού προχωρούσαν σε διόρθωση διευκρινίζοντας ότι ο κ. Καμμένος, όταν έλεγε «πολύ σύντομα θα “επεκταθούν” τα χωρικά μας ύδατα», εννοούσε ότι θα εξακολουθήσουν να φυλάσσονται αποτελεσματικά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Χθες, πλέον των σκληρών δηλώσεων του Τούρκου αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ για το ζήτημα των οκτώ, ακολούθησε και το τουρκικό υπ. Εξωτερικών. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακμί Ακσόι είναι πιο λείες από τις δηλώσεις Μποζντάγ (τις οποίες ο κ. Κοτζιάς κατήγγειλε ως «απαράδεκτες»), καταλήγουν, ωστόσο, στο ίδιο συμπέρασμα. «Εχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι καταδικάζουμε την άρνηση της Ελλάδας να επιστρέψει στη χώρα μας τους οκτώ προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου και την απελευθέρωση και την παροχή ασύλου σε έναν από αυτούς και ότι αναμέναμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να μην επαναλάβει αυτού του είδους τα λάθη με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις», αναφέρει ο κ. Ακσόι και επισημαίνει ότι «παρ’ όλα αυτά τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους άλλους επτά φυγάδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών φυγάδων με μια διοικητική απόφαση που έχει σχέση με τη διαδικασία σύλληψής τους». Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης «επιτρέπει στους πραξικοπηματίες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα». Εν συνεχεία, η Ελλάδα περιγράφεται ως «χώρα που εξασφαλίζει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες. Μια χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με το δίκαιο της καλής γειτονίας να απελευθερώνει προδότες που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μια γείτονα χώρα για την κατάλυση της δημοκρατίας της». Η τουρκική ανακοίνωση καταλήγει δίχως να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της Αγκυρας: «Θα επιμείνουμε με αποφασιστικό τρόπο για την επιστροφή των πραξικοπηματιών προδοτών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *