Αβραμόπουλος: Προτείνουμε κατάργηση -εντός διετίας- όλων των χάρτινων ταυτοτήτων

Αβραμόπουλος: Προτείνουμε κατάργηση -εντός διετίας- όλων των χάρτινων ταυτοτήτων

Αβραμόπουλος: Προτείνουμε κατάργηση -εντός διετίας- όλων των χάρτινων ταυτοτήτων 1

Οι απειλές για την ασφάλειά μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, δεν έχουν περιορισθεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ασφάλειας, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες προσαρμόζουν γρήγορα τις στρατηγικές τους και χρησιμοποιούν νέα μέσα εναντίον μας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε πιο γρήγοροι, πιο “έξυπνοι” και πιο προνοητικοί».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια χτίζουμε σταδιακά μια ισχυρή, πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας», διευκρινίζοντας πως «όλες οι επιμέρους προσπάθειές μας έχουν την ίδια σημασία και είναι αλληλένδετες: ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα, διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, αυξημένη ασφάλεια για τους δημόσιους χώρους, προστασία για τους πολίτες μας στο διαδίκτυο και αποτελεσματικότερη δικαστική, αστυνομική και διοικητική συνεργασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως σήμερα υιοθετείται ένα νέο πακέτο πολύ συγκεκριμένων μέτρων «που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ένα βήμα μπροστά, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο δράσης τρομοκρατών και εγκληματιών» και προσέθεσε: «Μετά από όλες τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τους ξένους τρομοκράτες μαχητές που επιστρέφουν, δεν είναι πλέον αποδεκτό το γεγονός ότι σήμερα πάνω από 88 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ χρησιμοποιούν δελτία ταυτότητας από χαρτί, όχι μόνο για καθημερινή χρήση, αλλά και για να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας. Οι συστηματικοί έλεγχοι των Ευρωπαίων πολιτών που εφαρμόζονται στα εξωτερικά μας σύνορα, μαζί με την προτεινόμενη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση βιομετρικών δεδομένων».

Ειδικότερα, ο επίτροπος έκανε γνωστό πως γι’ αυτόν τον λόγο «προτείνουμε σήμερα την κατάργηση – εντός διετίας – όλων των χάρτινων δελτίων ταυτότητας, και εντός πενταετίας, την εισαγωγή ταυτοτήτων στις οποίες θα αποθηκεύονται (σε “μικροτσίπ”) η βιομετρική φωτογραφία προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Κανένας εγκληματίας ή τρομοκράτης δεν θα μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από πλαστές ταυτότητες».

Επίσης, παρατήρησε, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, το Μάντσεστερ, το Λονδίνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τα αυτοσχέδια εκρηκτικά και εξήγησε: «Τα εκρηκτικά αυτά κατασκευάζονται από χημικές ουσίες που μπορούν να αγοραστούν ακόμα και σε τοπικά καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει θειικό οξύ, ακετόνη ή νιτρικό αμμώνιο στο διαδίκτυο. Μόνο αυτά τα υλικά χρειάζονται για να κατασκευασθεί το TATP που αποτελεί το εκρηκτικό που επέλεξαν οι τρομοκράτες στις τελευταίες επιθέσεις και από το οποίο προκλήθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων τα τελευταία χρόνια. Με τα σημερινά μέτρα προτείνουμε την απαγόρευση της διάθεσης συγκεκριμένων ουσιών σε τοπικά καταστήματα ή στο διαδίκτυο, καθώς και την υποχρέωση των Κρατών Μελών, πριν την έκδοση άδειας σε πολίτες για την αγορά των ουσιών αυτών, να επαληθεύουν τη νομιμότητα του αιτήματος και να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ποινικού μητρώου. Ακόμα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές κάθε ύποπτη συναλλαγή εντός 24 ωρών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *