Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού

Πάνω στην ταράτσα εκθεσιακού κέντρου στο Παρίσι η εταιρία Agripolis καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών με στόχο τον εφοδιασμό σουπερμάρκετ και εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής.

Ο θόρυβος από τους γύρω δρόμους σχεδόν δεν φθάνει στη ταράτσα της αίθουσας 6 του εκθεσιακού κέντρου του Παρισιού στην Porte de Versailles. Εδώ η νεοφυής εταιρία Agripolis καλλιεργεί, από τον Ιούλιο, φρούτα και λαχανικά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές καλλιέργειες (Urban Farming) του είδους της στο κόσμο με συνολική επιφάνεια 14.000 τετραγωνικά μέτρα.

Μακρόστενες γκρι πλαστικές σακούλες στοιχίζονται η μια δίπλα στην άλλη. Μέσα τους φυτρώνουν αναρριχώμενες φράουλες. Τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με χώμα, εξηγεί η Κάλια Γκοτιέ, η οποία καθαρίζει τα φυτά και συλλέγει τις ώριμες φράουλες: «Εφαρμόζουμε τεχνική καλλιέργειας όπου τα φυτά μεγαλώνουν με γυμνές ρίζες. Τις περιβρέχουμε με νερό, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται, χωρίς να χρησιμοποιούμε χώμα. Έτσι εξοικονομούμε το 90% του νερού». 

Στόχος η καθημερινή παραγωγή 1 τόνου φρούτων και λαχανικών

Δίπλα στις φράουλες, καλλιεργούνται ντομάτες και μελιτζάνες. Η καλλιέργεια στην ταράτσα του εκθεσιακού κέντρου έχε ρόλο προτύπου, εξηγεί η Σοφί Αρντί, η οποία από κοινού με το σύζυγό της ίδρυσαν την startup Agripolis: «Στόχος είναι να αναπτύξουμε καλλιέργειες ειδικά για πόλεις σε όλα τα είδη στέγης ή ταράτσας, σεβόμενοι τους υπάρχοντες κανόνες».

Η Agripolis συνεργάζεται με την επίσης νεοφυή Culture en Ville, η οποία έχει αναλάβει την οικονομική αξιοποίηση των καλλιεργειών. Διότι κακά τα ψέματα, λέει η Σoφί Αρντί, το όλο πρότζεκτ δεν χρηματοδοτείται μόνο από τις πωλήσεις των φρούτων και λαχανικών: «Επιλέξαμε συνειδητά ένα μεικτό τρόπο αξιοποίησης συνδυάζοντας τη καλλιέργεια, τις εκδηλώσεις και την ενοικίαση σε ιδιώτες, που επιθυμούν να έχουν το δικό τους κήπο μέσα στη πόλη».

Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται ωστόσο στη καλλιέργεια. Αυτός ήταν ούτως ή άλλως ο όρος που έθεσε στην startup ο δήμος Παρισιού, στον οποίο ανήκει το εκθεσιακό κέντρο. Στόχος της Agripolis είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να διαθέτει καθημερινά σε εστιατόρια και σουπεμάρκετ της ευρύτερης περιοχής περίπου 1 τόνο φρούτα και λαχανικά.

Deutsche Welle

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *