«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 1

Οι ραψωδίες της Οδύσσειας τ και υ θα παρουσιαστούν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 11:00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια».

Πρόκειται για τη δράση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κατά την οποία συντελείται μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας. Συγκεκριμένα, δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ. Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Αυτή την Κυριακη, η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από τη συνάντηση της Πηνελόπης με τον Οδυσσέα, ο οποίος δεν της αποκαλύπτει την ταυτότητά του, αλλά τη διαβεβαιώνει ότι η ώρα της επιστροφής του συζύγου της έχει φτάσει. Εκείνη, όμως, δεν τον πιστεύει και θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε σύναψη γάμου και να κηρύξει αγώνα τόξου για να επιλέξει ως νέο σύζυγο τον νικητή. Έχοντας συμπαθήσει τον «ξένο», δίνει εντολή στην Ευρύκλεια να του προσφέρει λουτρό. Η Ευρύκλεια τον αναγνωρίζει από μια ουλή στο πόδι, όμως ο Οδυσσέας την ξορκίζει να μην πει τίποτε σε κανέναν. Μια σειρά από καλούς οιωνούς και η θεϊκή παρουσία της Αθηνάς εμψυχώνουν τον Οδυσσέα. Η ώρα της εκδίκησης πλησιάζει.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Τηλ. επικοινωνίας: 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *