Αρχισε η δίκη του «Charlie Hebdo»

Αρχισε η δίκη του «Charlie Hebdo» 1

ΠΑΡΙΣΙ. Αρχισε χθες η δίκη των 14 εμπλεκομένων στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του περιοδικού Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου Hypercacher Kosher, έξω από το Παρίσι. Οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι για παροχή επιχειρησιακής υποστήριξης στους δράστες, τους αδελφούς Κουασί και τον Αμεντί Κουλιμπαλί, που σκότωσαν 17 ανθρώπους στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015. Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της έδρας να επιτρέψει την κινηματογράφηση όλης της δίκης, για «το ενδιαφέρον που αυτή παρουσιάζει στην ιστορία της γαλλικής Δικαιοσύνης», όπως ανέφερε το προεδρείο. 

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο εθνικός εισαγγελέας αντιτρομοκρατικών θεμάτων, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, δήλωσε: «Πρόκειται για πρόσωπα που ανέλαβαν μέρη της υποστήριξης, προετοίμασαν τις επιθέσεις, τις χρηματοδότησαν, εξασφάλισαν εξοπλισμό στους δράστες, όπως όπλα και διαμερίσματα». Η εισαγγελία προσπαθεί να αποφύγει επικρίσεις που τη θέλουν να αφιερώνει μεγάλα μέσα για τη δίωξη της «μαρίδας», καθώς οι φυσικοί αυτουργοί των επιθέσεων είναι όλοι νεκροί και οι εντολείς τους παραμένουν άγνωστοι.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015, νωρίς το απόγευμα, οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί επιτίθενται στα γραφεία του χιουμοριστικού περιοδικού Charlie Hebdo και εκτελούν 12 ανθρώπους, ενώ τραυματίζουν σοβαρά πολλούς άλλους. Οι δύο αδελφοί, που κινούνται στις παρυφές του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, τρέπονται σε φυγή μετά την πράξη τους, για να βρουν τον θάνατο τρεις ημέρες αργότερα σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, σε τυπογραφείο προαστίου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την ημέρα του θανάτου των Κουασί, ο μικροεγκληματίας Αμεντί Κουλιμπαλί, που ασπάσθηκε το εξτρεμιστικό Ισλάμ στη φυλακή, σκοτώνει δημοτική αστυνομικό στο Μονρούζ, έξω από το Παρίσι, και εισβάλλει στο εβραϊκό παντοπωλείο Hypercacher Kosher, παίρνοντας ομήρους. Ο Κουλιμπαλί σκοτώνεται λίγες ώρες αργότερα κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Τέσσερις Εβραίοι όμηροι του Κουλιμπαλί εκτελούνται από τον δράστη, πριν αυτός χάσει τη ζωή του.

Δέκα από τους κατηγορουμένους στη δίκη που αρχίζει σήμερα βρίσκονται προφυλακισμένοι, ένας εξασφάλισε προσωρινή αναστολή ποινής και τρεις δικάζονται ερήμην. Οι τελευταίοι είναι η σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, Χαγιάτ Μπουμεντιέν, και οι αδελφοί Μπελχουσίν, που διέφυγαν στη συροϊρακινή μεθόριο λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2015. Εκτοτε, η τύχη των τριών παραμένει άγνωστη, με τους αδελφούς Μπελχουσίν να θεωρούνται νεκροί. Κατά τη διάρκεια της δίκης η έδρα θα καλέσει 144 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες από τις επιθέσεις. 

Παρότι η δικαστική υπόθεση των δύο επιθέσεων έχει κλείσει, παραμένει άγνωστος ο εντολέας τους. Την ευθύνη για το Charlie Hebdo είχε αναλάβει η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ενώ την πατρότητα της επίθεσης στο Hypercasher είχε διεκδικήσει το Ισλαμικό Κράτος.

A.P.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *