Αποστάσεις Μαξίμου για το «Ιλιντεν» – Θετικός ο Ζάεφ

Αποστάσεις Μαξίμου για το «Ιλιντεν» - Θετικός ο Ζάεφ 1

Αποστάσεις παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου από την πρόταση για μετονομασία της ΠΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν». 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λίγο μετά την πρώτη αντίδραση των Σκοπίων,  αναφέρεται:

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Αντιθέτως, η κυβέρνηση των Σκοπίων, εμφανίζεται θετική στην προοπτική χρήσης του «Ιλιντεν» στην ονομασία της χώρας.

Έτσι, σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Νωρίτερα στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφής, στην οποία ο κ Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του και τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ζάεφ διευκρίνισε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η επίσημη πρόταση της σκοπιανής πλευράς – «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνια) – οριοθετεί πλήρως τις δύο εδαφικές περιοχές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση ή προσδοκία από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Το πρώτο Ίλιντεν το 1903 είναι σύμβολο ενός κοινού αγώνα αυτονομίας. Το δεύτερο Ίλιντεν το 1944 είναι η ολοκλήρωση του αγώνα μας για αναγνώριση της γλώσσας μας. Το τρίτο Ίλιντεν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 συμβολίζει την ανεξαρτησία χωρίς πτώση αίματος. Τώρα χρειαζόμαστε ένα τέταρτο Ίλιντεν», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Και πάλι επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις και σεβόμαστε την κληρονομιά του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», είπε ο κ. Ζάεφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.