Αποψη: Διέξοδος για τη χώρα η δημοκρατία, όχι τα κόμματα

Αποψη: Διέξοδος για τη χώρα η δημοκρατία, όχι τα κόμματα 1

Το 2011 ξεκίνησα να αρθρογραφώ για την κατάσταση στη χώρα, θέτοντας ως στόχο να αναδείξω τον βασικότερο – κατ’ εμέ – λόγο που οδηγήθηκε η Ελλάδα στη σημερινή δυσμενή της θέση. Μιλάω για το έλλειμμα δημοκρατίας. Άμεσος απότοκος της προσπάθειας ήταν η έκδοση του βιβλίου μου, «Δημοκρατία, το πολίτευμα που περιμέναμε» των Εκδόσεων Ινφογνώμων, όπου και αναλύω γιατί το πολίτευμα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη δημοκρατία.

Tο πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι η οικονομία, τα πρόσωπα, τα κόμματα και οι ιδεολογίες. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που δημιουργεί τις προβληματικές πολιτικές, και γαλουχεί το πολιτικό προσωπικό με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να καθίσταται επιβλαβές για τη χώρα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι το πρόβλημα και άρα αντί να αλλάξουμε τους πρωταγωνιστές πρέπει να αλλάξουμε το στημένο εναντίον μας παιχνίδι.

Υπάρχουν δύο τρόποι πολιτικής ενασχόλησης: αφενός το εκλέγειν, και αφετέρου η κοινωνική δράση – το συμμετέχειν.  Με τι εκλογές έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Αριστερόστροφους, δεξιόστροφους, ακραίους, μετριοπαθείς και μέτριους. Σωτήρες, συμμαχίες, λυκοφιλίες, νέα πρόσωπα και αρχαία. Ειδικούς, ανειδίκευτους, λαϊκιστές και τεχνοκράτες. Το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο και ήταν πάντοτε εναντίον μας.

Μας λένε πως έχουμε αυτούς που μας αξίζουν, στοχοποιώντας μας με μια ενοχική προπαγάνδα η οποία μας οδηγεί στο αδιέξοδο και μας στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου. Αν φταίει κάποιος, τότε φταίει το πολιτικό σύστημα που αναδεικνύει τους πολιτικούς υποψηφίους με το γνωστό αντιδημοκρατικό «χρίσμα». Το ίδιο σαθρό πολιτικό σύστημα στο οποίο το 20% των «αντιπροσώπων» δεν ψηφίζεται καν από τους πολίτες (12 επικρατείας και 50 βουλευτές-μπόνους πρώτου κόμματος), και στο οποίο κυβερνάει ένα κόμμα που κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία έλαβε μόλις το 19,43% των ψήφων! Το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που εξισώνει τη λευκή με την άκυρη ψήφο προς όφελος του, και υποκλέπτει την ψήφο των πολιτών που στηρίζουν μικρά κόμματα.

Ξέρουμε λοιπόν που δεν πρέπει να βασιζόμαστε. Προσπαθούν να μας πείσουν πως είμαστε αδιάφοροι και αμέτοχοι. Στην πραγματικότητα το ίδιο το σύστημα μας καθιστά αδύναμους να αντιδράσουμε, ματαιώνοντας την κάθε μας προσπάθεια. Αυτό που μένει είναι να πάρουμε την κατάσταση για πρώτη φορά στα χέρια μας. Ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Γι’ αυτό φτιάξαμε το «δέλτα».

Το δ είναι ένα κίνημα, η πρώτη πολιτική, υπερκομματική εκστρατεία, που στόχο έχει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, την κάλυψη του κενού δημοκρατίας και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των πολιτών.

Το θεσμικό οικοδόμημα του στηρίζεται σε 10 μεταρρυθμίσεις – αντίδοτο στην παρακμή των κομμάτων, του συστήματος και της «κομματικής δημοκρατίας». Πρόκειται για 10 ιδέες «κοινής λογικής», που θεωρούνται κοινώς και ευρέως αποδεκτές μεταξύ των οποίων είναι:

• Το τέλος στο διορισμό και τον έλεγχο των δικαστικών από τους πολιτικούς

• Η πραγματική ανεξαρτησία δήμων και περιφερειών

• Η υποχρεωτικά δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων,

και η αντιμετώπιση λοιπών συστημικών παθογενειών που συνδέονται με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και απαξίωσης του πολίτη.

Πάνω απ΄όλα όμως το δ προωθεί τη δημοκρατία, στη συμμετοχική και ενισχυμένη της μορφή κατά την οποία ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο με ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για μια πολιτική επανάσταση.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια τέτοια ειρηνική και δημοκρατική επανάσταση. Μια αναγέννηση της δημοκρατίας, της διαχρονικής αυτής μας αξία, με έναν τρόπο νέο και σύγχρονο.

* Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος – επικοινωνιολόγος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *